Milyen probiotikumok jók a gombás fertőzések kezelésére?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, melyek egészségesek a befogadó szervezet számára. Ezek a jótékony baktériumok jelen vannak a bélrendszerben, de megtalálhatóak élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben is, hiszen segítik az emésztést és javítják az általános egészségi állapotot, hatékonyan csökkentik a betegségek és fertőzések előfordulását.

Lactobacillus Acidophilus

A Lactobacillus Acidophilust az orális-, a gyomor-és hüvelyflóra normalizálására alkalmazzák azoknál, akik antibiotikumot használnak, vagy gombás fertőzésük van. Az ilyen élő kultúrákat tartalmazó termékek (élőflórás joghurt vagy probiotikus étrend-kiegészítők) versenyre kelnek a kórokozókkal, és segítenek helyreállítani a normál baktériumflórát.

A Lactobacillus acidophilus gátolja az E. coli, a Candida albicans és a Gardenerela vaginalis növekedését.

Lactobacillus bifidus

A Lactobacillus bifida a baktériumoknak egy olyan csoportja, mely természetesen megtalálható a belekben, és eredményesnek bizonyult a hasmenés, irritábilis bél szindróma kezelésében, valamint a Lactobacillus acidophilius-sal együtt használva kiváló a gombás hüvelyi fertőzésekre. Mindemellett csökkenti a fertőzésekért és gyulladásokért felelős baktériumok számát a bélrendszerben.

A legtöbb felnőtt és gyermek számára biztonsággal használható, legfeljebb egy éven át. Ugyanakkor a terhes vagy szoptató nők, valamint a legyengült immunrendszerűek használat előtt kérjék ki orvosuk véleményét.

Lactobacillus Bulgaricus

A bolgár joghurtban és svájci sajtban található probiotikum hatékonyan csökkenti a bélfertőzéseket, azáltal, hogy olyan savakat bocsátanak ki, melyek megváltoztatják az emésztőrendszer pH értékét.

Emellett természetes védőréteget von a bél nyálkahártyájára, ezáltal csökkenti a gombás fertőzések mellékhatásaként jelentkező gyulladást.

Az alapfogalmakról

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el.
Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

(WEBBeteg - Cs.K. Forrás: Livestrong)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.