Probiotikum kúra havonta? - Orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Egészséges-e, ha havonta egyszer egy 7 napos probiotikum kúrát csinálok? Nagyon gyors emésztésem van ugyanis, ez pedig még inkább gyorsítja. Lehet-e a gyors emésztés egyik ellenszere a hetente egyszeri széntabletta? Igaz hogy a széntabletta fogja a hasat és tisztít is?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Bélflóra - Tudta?

Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, számuk az emberi sejtek tízszerese. A széklet száraz súlyának 40-60 százalékát is ezen baktériumok adják..

A probiotikum feni adagolás szerinti fogyasztása nem káros, általában így javaslom magam is. Azonban ha a saját bélflóra rendezett, akkor felesleges az alkalmazása, úgysem kolonizálódnak a baktériumok, tulajdonképpen csak átmennek a bélrendszeren. A gyorsult bélműködés elsősorban a rendezett, nyugodt, gyakori, kis étkezésekkel hozható rendbe.

A széntabletta igazán nem hasfogó, hanem a bélben lévő anyagokat köti meg. Ha olyan jut a bélbe, ami hasmenést okoz, akkor ennek megkötésével szünteti meg a hasmenést.

Prebiotikum, probiotikum, szinbiotikum

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében. Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok.

(WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.