Probiotikumok gyulladásos bélbetegségekre

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Tanulmányok szerint a probiotikumok enyhítik a gyulladásos bélbetegség tüneteit, és elősegítik a szervezet öngyógyító folyamatait.

Csak az USA-ban több mint 1 millió ember szenved valamiféle gyulladásos bélbetegségben, melyek közül a leggyakoribbak a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. A gyulladásos bélbetgség esetén a bél belső nyálkahártyája begyullad és sérül. A tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, a (véres) hasmenés, fogyás és a rectális vérzés.

Egy új tanulmány bizonyította, hogy a kísérletben résztvevő colitis beteg egereknél a probiotikumos kezelés csökkentette a végbél-vérzést, a szöveti gyulladást és segítette a testsúlygyarapodást.

A szóban forgó egereknél a bélfal véredényeinek növekedése is nagyobb volt, mely fontos a sérült szövetek gyógyulása szempontjából. A probiotikumok az emberi bélsejtes laboratóriumi vizsgálatok során is ösztönözték az új erek növekedését.

Hasmenés, székrekedés kezelésére régóta használják

A probiotikumok ártalmatlan mikroorganizmusok, egyfajta baktériumok, melyek az emberi bélrendszerben élnek, s megfelelő mennyiségben elősegítik az emésztést. Kutatók szerint egyre népszerűbbé válnak a gyomor-és bélrendszeri betegségek kezelésében. Japánban és Dél-Koreában régóta használják a hasmenés vagy székrekedés kezelésére.

Fokozza az új erek fejlődését, gyorsítja a sebgyógyulást

A tanulmányt, mely az American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology című lapban jelent meg, két szakaszban végezték.

Először a kutatók a colitis beteg egereket probiotikumokkal kezelték, a betegség nem gyulladásos időszakában. Az eredmények azt mutatták, hogy a probiotikumos kezelés nem csak enyhítette a colitis tüneteit, hanem a kezelt egerek vastagbél szöveteinek nagyobb volt az angiogenezise (véredényképzés), mely az új erek fejlődésének szakasza, ami fontos a sebek gyógyulásában.

A második szakaszban azt vizsgálták, mi történik, ha emberi bélsejteket kezelnek probiotikumokkal, kémcsőben. A kutatók megállapították, hogy a probiotikumos kezelés itt is elősegíti az angiogenezis folyamatát.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az angiogenezis szerepet játszik a colitishez hasonló gyulladásos bélbetegségek fellángolásában.

Ugyanakkor kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy amint a fellángolás enyhül, az angiogenezis nélkülözhetetlen a megfelelő gyógyuláshoz.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.