A testedzés segít az irritábilis bélbetegségben szenvedőknek

Medipress
megjelent:

A testedzés csökkenti az irritábilis bélbetegség (IBS) tüneteit és lassítja a betegség súlyosbodását, derült ki a svédországi Göteborgi Egyetemen végzett kutatásokból. 102 IBS-ben szenvedő 18 és 65 éves betegen végezték a megfigyeléseket, akiket a göteborgi Sahlgrenska Egyetemi Kórházban és az Alingsĺs Kórházban gondoztak.

A betegeket két csoportra osztották: egy részük növelte a fizikai terhelését, másik részük nem változtatott életmódot. Mindkét csoport tagjai rendszeresen kaptak telefonos segítséget egy pszichoterapeutától.

Az aktív csoport tagjai egy pszichoterapeuta tanácsait és támogatását követve egyedül edzettek. „Heti három-öt alkalommal kellett 20-30 perces enyhe vagy mérsékelten megterhelő mozgásformát gyakorolniuk” - nyilatkozta Elisabet Johannesson pszichoterapeuta, aki a cikk egyik szerzője.

Az irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.
Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Testmozgás hatására csökkenő panaszok?

A kísérlet megkezdésekor, majd rá három hónappal a betegeknek értékelniük kellett a panaszaikat: a hasi fájdalmukat, székelési rendjüket és az életminőségüket. „A változatlan életstílust folytatók átlagosan öt pontos javulást értek el, míg az aktív csoportban a panaszok 51 pontosat” - értékelt a kísérlet vezetője, Riadh Sadik. „A tünetek rosszabodásáról az egyik csoportban 23 százaléka, míg az aktív csoportban csak 8 százaléka számolt be a betegeknek.

A fittség ugyan csak kis mértékben, de csak az aktív csoportban javult. Ez azt jelenti, hogy akár egy kis mértékű aktivitásfokozódás is javítja az IBS tüneteit, és megvéd a betegség súlyosbodásától.” A közlemény az American Journal of Gastroenterology -ban jelent meg. Az IBS az irritábilis bél szindróma (irritable bowel syndrome ) rövidítése. Gyakori betegségről van szó, a férfiak és nők 10-15 százalékát érinti. Tünetei a hasi fájdalom, hasmenés vagy szorulásos panaszok és puffadságérzés. A betegek néha más panaszokról is beszámolnak, mint szívdobogásérzés, verejtékezés, fejfájás vagy fáradságérzés.

(Medipress)

Cikkajánló

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Irritábilis bél szindróma
Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.