• Emésztőrendszeri megbetegedések

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
    2018-05-15 05:21
    Végbélrák
    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2018-05-25 13:11
    Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a hasmenést okozó kórképektől. Nem fertőzésről van szó, hanem a betegséget kiváltó baktériumok termelte mérgek, az úgynevezett endotoxinok (vagyis mérgező anyagcsere-termékek) okozta következményekről. A panaszokat romlott, fertőzött élelmiszer okozza.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2018-05-24 14:55
    A gastroenteritis, vagyis a fertőzéses eredetű hasmenés olyan gyulladással járó állapot, amelyben a gyomor mellett a vékonybél is érintett. Legfőbb tünetei a hasmenés, hányás és a hasi görcs.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2018-05-24 11:25
    A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladásos folyamatát jelenti. Hátterében több kiváltó ok is állhat. A köznyelvben a gyomorhurut kifejezést legtöbbször hasfájásra, a gyomor tájékán jelentkező, krónikusan fellépő diszkomfort érzésre, étvágytalanságra használják.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2018-05-21 14:41
    Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség kiterjedésétől, a tumor elhelyezkedésétől és a műtét céljától függ.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
    2018-05-17 11:25
    Epegörcs alatt a jobb bordaív alatt hirtelen jelentkező görcsös hasi fájdalmat értjük, ami a jobb lapocka irányába sugározhat. Hányingerrel, hányással, esetleg lázzal járó tünetegyüttes.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
    2018-05-16 11:25
    A székletürítés egy reflexszerű mechanizmus, melynek során a részt vevő izmok működését a széklet mennyisége és állaga indítja be. Ha a székletürítés folyamata zavart szenved, az nemcsak kellemetlenségeket, de komolyabb szövődményeket is okozhat. Ezért fontos, hogy csökkent ürítés esetén cselekedjünk. Ilyenkor rendszerint valamilyen hashajtó hatású készítményhez vagy praktikához folyamodunk.
    Betegségek megértése
    VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
    2018-05-16 10:46
    A coeliakia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.
    Egészségmegőrzés
    Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém
    2018-05-15 14:55
    Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül étkezésekkor a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben.
    Panaszok
    WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-05-15 13:11
    Brit és ausztrál kutatók szerint a búzában, rozsban és árpában található glutén, három kulcsfontosságú anyaga idézi elő az emésztőrendszer betegségét.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!