• Emésztőrendszeri megbetegedések

   • Cikkek

    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-09-09 17:25
    Reflux
    A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.
    Betegségek megértése
    Semmelweis Egyetem
    2018-09-21 11:25
    A diagnosztikai és terápiás beavatkozásokra is alkalmas eszközzel gördülékenyebbé és gyorsabbá válik a nyelőcső-elzáródással vagy krónikus májbetegséggel világra jött csecsemők gyomor- és bélrendszeri tükrözése.
    Betegségek megértése
    Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
    2018-09-20 17:25
    A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a cöliákia, de ezenkívül allergiát is okozhatnak, valamint egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben is lehetnek tünetprovokálók.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
    2018-09-19 11:25
    A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2018-09-18 17:25
    Az alvászavar jelentkezhet helytelen életmódbeli tényezők következményeként, illetve kísérhet bizonyos pszichés kórképeket. Ám hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ez utóbbiakkal foglalkozunk részletesen.
    Panaszok
    Trombózisközpont - Dr. Baranyai László, aranyér-specialista
    2018-09-17 14:45
    Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki elváltozás. Az emberek többsége, főként az ötven év felettiek és a várandós nők, nem minden esetben fordul szakemberhez, mert kellemetlen számukra a probléma. Vannak esetek, amikor az orvosi vizsgálat és kezelés hasznos, néhány esetben elengedhetetlen. Kérdéseinkre dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér specialistája válaszol.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2018-09-16 15:16
    A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    2018-09-13 17:25
    Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
    2018-09-12 20:51
    A külső nyílás ezen típusú sipolyoknál a végbélnyílás körül található a gáttájékon. Ritkán távolabbra is vezet, ekkor mindig keresni kell a háttérben meghúzódó betegséget.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus főorvos
    2018-09-12 11:28
    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.
    Élet betegséggel
    BOE - Muzslay Eszter Lektorálta: Dr. Müller Katalin Eszter, l.számú Gyermekgyógyászati Klinika
    2018-09-11 13:01
    A gyulladásos bélbetegség egy krónikus bélgyulladással járó, folyamatos kezelést igénylő betegség. Kiváltó okai eddig még nem teljesen tisztázottak. A gyulladásos bélbetegség (továbbiakban IBD = inflammatory bowel disease) előfordulása világszerte, így hazánkban is folyamatosan növekszik mind a gyermekek, mind a felnőttek körében. Két életkori csúcs ismert: a fiatal felnőttkor és az idősebb, 50-70 év közötti korosztály.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!