• Emésztőrendszeri megbetegedések

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit
    2017-05-20 13:11
    Vastagbélrák
    A vastagbélrák és a végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb daganat és a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásnak is. Ráadásul előfordulása egyre gyakoribbá válik hazánkban és világszerte egyaránt. Ismerje fel időben a betegség tüneteit!
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
    2017-05-29 11:25
    Élete folyamán mindenki tapasztal enyhébb vagy erősebb, rövid vagy tartós felhasi, illetve gyomorpanaszt. Ennek oka leggyakrabban átmeneti gyomorhurut, melyet okozhat stressz kiváltotta savtúltengés, vírusos vagy bakteriális fertőzés, csípős, illetve fűszeres ételek, alkohol túlzott fogyasztása.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2017-05-25 14:55
    A kezelés attól függ, hogy a hasi görcsök hátterében milyen betegség áll. Amennyiben gyógyszeres kezelésre van szükség, azt is mindig a háttérben álló betegség határozza meg.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2017-05-25 05:21
    Vérvizsgálat során magas lett a GGT (gamma glutamil transzferáz) értékem: 51,0 U/l. Sajnos a referenciaértékeket nem tudom, de az orvosom azt mondta, hogy ez magas. Aztán viszont nem említette, hogy kellene tenni vele valamit. A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg
    2017-05-19 11:25
    Az IBD, azaz a gyulladásos bélbetegség sokak életét keseríti meg, mégis inkább egyfajta láthatatlan betegségként tarthatjuk számon, hiszen a betegséggel élők nagy része ritkán, vagy szinte sosem beszél problémáiról. Zsuzsa 15 éve küzd az IBD-vel. Történetét a legtöbben döbbenten hallgatják, hiszen nem kevés megpróbáltatáson ment keresztül eddig.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg
    2017-05-19 10:01
    A gyulladásos bélbetegség rengeteg ember életét keseríti meg, az érintetteken kívül viszont csak kevesen vannak tisztában az IBD mozaikszó jelentésével. A május 19-én tartott világnap célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a betegségre, és közösségi elfogadást biztosítson az érintettek számára.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
    2017-05-17 11:25
    Epegörcs alatt a jobb bordaív alatt hirtelen jelentkező görcsös hasi fájdalmat értjük, ami a jobb lapocka irányába sugározhat. Hányingerrel, hányással, esetleg lázzal járó tünetegyüttes.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
    2017-05-15 14:45
    A székletürítés egy reflexszerű mechanizmus, melynek során a részt vevő izmok működését a széklet mennyisége és állaga indítja be. Ha a székletürítés folyamata zavart szenved, az nemcsak kellemetlenségeket, de komolyabb szövődményeket is okozhat. Ezért fontos, hogy csökkent ürítés esetén cselekedjünk. Ilyenkor rendszerint valamilyen hashajtó hatású készítményhez vagy praktikához folyamodunk.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
    2017-05-15 11:27
    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - T. A., újságíró
    2017-05-11 14:50
    Amikor a diszfágia még csak enyhe tüneteket produkál, akkor mindössze annyit vehetünk észre, hogy egy percre abba kell hagynunk az evést. Súlyos esetben azonban a beteg képtelen annyit enni, hogy biztosítsa a napi kalóriabevitelét.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!