Heimlich-műfogás - Idegentest a légútban

Dr. Ács Gábor †
szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus † - WEBBeteg
megjelent:

A fontosabb beavatkozások feltalálójuk, első használójuk nevét viselik az orvosi gyakorlatban, így van ez a Heimlich-műfogás esetén is. Egy életmentő, de laikusok által is használható beavatkozás, melyet légúti idegentestek eltávolítására lehet használni.

A légzés egyik alapfeltétele, hogy átjárható, szabad légutakkal rendelkezzünk. Orron és szájon át is tudunk levegőt venni, de mindenki tapasztalta, hogy már az orrnyálkahártya duzzanat, az orrlyukak elzáródása is kellemetlen légszomjérzést okoz.

A levegő az orron vagy a szájon át a száj-garatűrbe kerül, és innen jut tovább a főhörgőkbe, majd a tüdőkbe, ahol a vér oxigenizációja megtörténik. Természetesen a levegő szabad kiáramlása is szükséges, hogy az elhasznált levegő, mely most már szén-dioxidban gazdag, el tudjon távozni szervezetünkből.

A garatüregben elakadt test fulladásos halált idézhet elő

A száj-garatűrben kereszteződik a táplálék és a levegő útvonala, evés és ivás közben a gégefő és a hangszalagok reflexei óvnak meg attól, hogy folyadék vagy szilárd táplálék kerüljön az alsó légutakba, vagy akár a tüdőbe.

Újraélesztés

A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre. Újraélesztés lépésről lépésre

A felső légutak közül az orrban lévő szűkület vagy teljes elzáródás kellemetlen, de nem életveszélyes, hisz a szájunkon keresztül biztosított a légáramlás. A szájüregbe került idegen anyagok általában nem okoznak teljes elzáródást, azokat saját magunk el tudjuk távolítani.

A garatűrben elakadt idegentest, illetve azok az idegentestek, melyek elakadnak a hangrésben, már teljes elzáródást és fulladásos halált okoznak.

Ha a légszomjjal küzdő beteg már köhögéssel sem tudja ezeket eltávolítani, azonnali segítségre szorul, ilyenkor van szükség olyan segítőre, aki ismeri, meri és tudja alkalmazni a Heimlich-műfogást.

Hogyan alkalmazzuk a Heimlich-műfogást?

Az alapgondolat, hogy mesterségesen hirtelen nyomásemelkedést kell okoznunk a tüdőkben és az ennek következtében kialakuló hirtelen légáramlás kilöki, ki sodorja a légúti idegentestet.

A legfontosabb a tünetek felismerése: levegő után kapkod a bajbajutott, kezével a torkára mutat, nem tud megszólalni, hisz a légutak el vannak záródva, idegen anyag van a hangrésben.

A Heimlich-féle műfogás bemutatása fulladás esetén

A Heimlich-féle műfogás fulladás esetén

Mit tegyünk eszméletlen beteg esetén?

Még eszméletén lévő betegnél menjünk a háta mögé, öleljük át a karok alatt a törzsét.

Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen mozdulattal nyomjuk fel a rekeszt, melynek hatására fokozódik a nyomás a tüdőben, kiemeli az idegentestet a hangrésből, a beteg ki tudja köhögni, ki tudja köpni, vagy segítségünkkel el tudja távolítani.

Gáz- és gyógyszermérgezés

Bajbajutott embertársaink közül a mérgezettek azok, akik nagy valószínűséggel mindenképpen külső segítségre szorulnak.
Gáz- és gyógyszermérgezés - Tünetek és elsősegély

Eszméletlen földön fekvő beteg esetén guggoljunk a combjai fölé arccal a feje felé és a fentiekben leírt hasra gyakorolt és fej felé irányuló nyomással végezzük a Heimlich-műfogást.

Amennyiben sikeres a beavatkozás azonnal halljuk a levegő kiáramlását a tüdőkből, a beteg meg tud szólalni, tud levegőt venni. Ha nem észlelünk változást 3-5 alkalommal ismételjük a beavatkozást és mindenképpen kérjünk szaksegítséget, értesítsük az orvost vagy a mentőket.

Nézze meg videón, hogyan kell segíteni! Légúti idegentest eltávolítása

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ács Gábor, oxyológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.