• Karácsonyi vészhelyzetek

    WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus
    Szerző:
    WEBBeteg

    Évtizedes tapasztalat, hogy sajnos gyakran vegyül üröm is az örömbe a szeretet ünnepén. Az egész évi rohanás után kapkodva készülünk a nagy ajándékozásra.

    Változékony az időjárás, hó, jég, eső – de nekünk még meg kell venni a kinézett ajándékot, és rettenetes a csúcsforgalom.  A kis koccanástól, a súlyos sérüléssel járó balesetek is gyakrabban előfordulnak az ünnepi forgatagban.

    Hirdetések

    Gyalogosként is védtelenek vagyunk, sietünk a csúszós úton, kezünk teli csomagokkal, és kész a baj: szerencsés esetben megússzuk egy csuklótöréssel, rosszabb esetben combnyaktörés a bevásárlás vége. 

    Forrázás, égés, vágás - Otthoni balesetek

    Újraélesztés lépésről-lépésre

    A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.
    Újraélesztés lépésről-lépésre>>

    Szerencsésen hazaértünk, megy mindenki a dolgára, az asszonyok a konyhában sürgölődnek, végeredmény nemegyszer a forrázás, égés és a kés okozta vágott sérülés.

    Nem jobb a helyzet a férfiakkal sem, hisz a szobában is előkerülnek a veszélyes eszközök – kés, balta, kalapács, de akár flex vagy motoros fűrész, a karácsonyfa állítás ismert kellékei, mert mi szeretnénk a legszebb, legnagyobb karácsonyfát a környéken, csak a vastag szár nem fér a karácsonyfa talpba.

    Végre itt az idő, eddig megúsztuk, jön a nagy pillanat a lámpagyújtás, az ajándékozás.

    Nocsak, nem ég az új lámpafüzér, gyors javítás és furcsa bizsergés, az olcsó, de életveszélyes áru áramütést okoz és már jöhet is a mentő ünneplés helyett.

    A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

    Gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegély-nyújtásra.
    Mi a helyes eljárás ilyenkor?>>

    Sebaj, van még itthon csillagszóró, gyertya, és már lángol is a karácsonyfa, s a tűzoltóknak is van dolga, kész vészhelyzet: égési sérülés, füstmérgezés.

    És az ajándékok!

    Az áruházak polcain oly szép, oly veszélytelen dolgok rengeteg bajt tudnak okozni, gyermekeink igen találékonyak, mindenről mindent le tudnak szerelni, szájba tudják venni, és kész a baj, légúti idegentest, fulladás lehet a vége.

    A szén-monoxid mérgezés jelei

    Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?
    A szén-monoxid (CO) tökéletlen égéskor keletkezik, és mivel az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége.
    A szén-monoxid mérgezés jelei>>

    Karácsonyi depresszió, öngyilkosság

    Vannak, akikről karácsonykor is megfeledkeznek, vannak, akik megint egyedül töltik az ünnepeket. Vezetünk a depressziós betegek számában, éllovasok vagyunk az öngyilkosság terén és karácsony este még többen érzik úgy, nem megy tovább – gyógyszer, méreg, önakasztás, ebben látják a megoldást. Figyeljünk családtagjainkra, embertársainkra, odafigyelő gondoskodással előzzük meg a tragédiákat.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne?

    Az öngyilkosságra készülők 75-80 százaléka beszél előtte tettéről. A meghalási szándék kifejezése egyben segélykérést is jelent. Azt a vágyat fejezi ki, hogy a másik fél felismerje a jelzés mögötti elkeseredést és reagáljon arra.
    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne?>>

    Másnap érezzük a nagy ünnepi habzsolás következményeit, orvosi nyelven illedelmesen diéta hibáról beszélünk, jön az epegörcs, a gyomorrontás, és órákat tölthetünk az orvosi ügyeleten.

    Az ünnep második napjára kiderül, hogy a nagy rohanásban nem írattuk fel rendszeresen szedett gyógyszereinket, a nagypapának nincs vérnyomás csökkentője – vissza az ügyeletre, utána patika, de szép is az ünnep.

    Van a mentősöknek, orvosoknak, tűzoltóknak elég dolga egész évben, inkább előzzük meg a karácsonyi vészhelyzeteket.

    Legyen otthon elsősegély doboz, házi gyógyszeres doboz, rendszeresen szedett gyógyszereinket időben szerezzük be, és az ünnepek alatt  is tartsuk be az orvosi előírásokat.

    Öngyilkosság - A sötétbe vivő út

    A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet. Sajnálatos tény, hogy a magyarok öngyilkossági hajlama magas.
    Ezen belül érdekes megfigyelés a lassan már 150 éve fennálló területi egyenetlenség, miszerint az Alföldön két-háromszoros gyakoriságú az öngyilkosság, mint a gazdaságilag fejlettebb nyugati megyékben.
    Az öngyilkosság mint jelenség hátterének okaira számos elméletet dolgoztak ki a pszichiáterek, pszichológusok és szociológusok. A suicidium az emberi fajra jellemző komplex reakcióminta. Egyes mentális betegségek hajlamosító tényezőt jelentenek, de a stresszek és a személyes kapcsolatok, a társadalmi hatások legalább ennyire meghatározóak.
    Öngyilkosság - A sötétbe vivő út>>

    (WEBBeteg - Dr. Ács Gábor)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A kerti munkák veszélyei - Permetezés

    Akinek van kiskertje, szívesen tölti az időt a szabadban egy kis kertészkedéssel, barkácsolással, mely nemcsak hasznos elfoglaltság, hanem a kreativitást, életkedvet is növeli, valamint a testedzésnek is igen kiváló formája. A ház körüli, illetve kerti munkáknak azonban vannak veszélyei is!

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

    Mikor gyanakodjunk belső vérzésre?

    Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és sokk fejlődhet ki. A testüregekben felgyülemlett vér által okozott nyomás szintén életveszélyes lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.