• Ne bukjunk meg az elsősegély vizsgán! - Újraélesztés lépésről-lépésre

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az orvos-szakmai elvárások szerint az életben tartáshoz ma már nem elég pusztán lélegeztetni, komplex újraélesztésre van szükség. Vegyük át lépésről-lépésre, hogyan nyújtsunk segítséget, ha valaki bajba került.

    A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba


    Gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegély-nyújtásra.
    Mi a helyes eljárás ilyenkor?>>

    A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre. A defibrillátor programok terjedése önmagában szükségessé teszi a korszerű újraélesztési ismeretek terjesztését.

    Életmentés lépésről-lépésre

    Mindnyájunkkal előfordulhat, hogy hirtelen rosszullét, összeesés vagy baleset kapcsán segítséget kell nyújtanunk. Ilyen esetekben az úgynevezett BLS (felnőtt laikus alapszintű újraélesztés) lépéseit kell követnünk, ha ismerjük azokat.

    Hirdetések

    0. lépés

    Vigyázz, veszély! Vészhelyzetben, mielőtt bármit tennénk, győződjünk meg arról, nem leselkedik-e valamilyen veszélyforrás az elsősegélynyújtóra vagy a sérültre. Leggyakoribb a leszakadt elektromos vezeték, a mérgező gázok jelenléte, a fal vagy fa dőlésveszélye. Ilyen esetekben a segélynyújtás előtt mindent meg kell tennünk a veszélyforrás elhárítására.

     1. lépés

    A bajba jutott megszólítása: hangosan kérdezzük meg a beteget: „Jó napot! Mi történt? Jól van?” Amennyiben nem kapunk választ a válltájék óvatos megrázásával vizsgálhatjuk, hogy a beteg él-e és eszméleténél van. Amennyiben nem kapunk semmilyen választ, a beteg eszméletlen.

     2. lépés

    Kiálts segítségért! Segítséget kell kérni a környezettől, vagy saját magunk hívjuk a mentőket a 104- es telefonszámon.

     3. lépés

    A légútfelszabadítás során a jól látható idegentesteket, hányadékot távolítsuk el, és a fej kíméletes hátrahajtásával és az álkapocs előreemelésével biztosítsunk átjárható légutakat.

    4. lépés

    Hajoljunk a beteg fejéhez, és 10 másodpercig figyeljük a beteg mellkasának a mozgását. Nézzünk, hallgassunk és érezzünk! Láthatjuk a mellkas mozgását, hallhatjuk a légzés hangját és érezhetjük a kilélegzett levegő melegét. Legalább két légzést kell észlelnünk.

    5. lépés

    Légzés hiányában nem lehet hatásos keringése a betegnek, így azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést a mellkaskompressziókkal (30 mellkaskompresszió).

    6. lépés

    A légzés pótlására 2 befújás következik, mintegy 400-500 ml levegőt fújunk a beteg szájába vagy orrába. Befújásnál figyeljük a mellkas emelkedését és süllyedését. Ha nem tudjuk lélegeztetni a beteget, ellenőrizzük, nem hagytuk-e ki valamelyik lépést, elvégeztük-e a légút felszabadítást. Sikertelen lélegeztetés esetén is a mellkaskompressziókat mindenképpen folytatni kell!

    7. lépés

    30:2 arányban végezzük folyamatosan az újraélesztést (30 mellkaskompresszió, 2 befújás), míg meg nem érkezik a segítség. Ha van segítőtárs, 1-2 percenként cseréljünk, mert az elsősegélynyújtó nagyon hamar kifárad.

    Az életmentés fortélyait csak gyakorlatban lehet elsajátítani, az egyes elemeket is sokáig kell gyakorolni. Mind szélesebb körben, az élőhöz hasonló fantomok állnak rendelkezésre az újraélesztés elsajátításához. Szánjunk rá időt, mert bármikor kerülhetünk vészhelyzetbe.

    Sikeres életmentést!

    (WEBBeteg - Dr. Ács Gábor)

    Az elsősegély mobil alkalmazás ingyenesen letölthető ide kattintva!>>

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Vérzékenység fogyókúrától

    Bármennyire is szeretnénk karcsúak lenni a fürdőruha szezonra, egészségünk védelméről nem szabad megfeledkezni.

    Haskörfogat

    Miért fontosabb jelzőszám a haskörfogat, mint a BMI? Mik a legfontosabb rizikótényezők a szív- és érrendszeri betegségekre?

    Reflux betegség

    A reflux betegség nem csak kellemetlen, de veszélyes is. Milyen alvási testhelyzet ajánlott refluxos betegeknek?

    Ön hogy kezeli a stresszt?

    Nem mindegy azonban, hogy hogyan viszonyulunk a mindennapi stresszhelyzetekhez. Mit tehet saját érdekében?

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (12)
    Írta: Vendég
    2014-10-31 09:56
    Csak szeretnék szólni, hogy lélegeztetéskor a beteg szájára gézlapot kell helyezni, a fertőzések megelőzésének érdekében. Engem emiatt húztak meg.

    Írta: Anyus
    2014-10-13 16:08
    Nekem holnap lesz az e.ü. vizsgám.Parázok kicsit, mivel előtte mindössze 2 alkalommal kellett menni, össz 6 óra volt az egész, egyik nap az elmélet, amit az oktató nőcike 2.5 óra alatt elhadart (az egész e.ü. könyvet),másik nap meg a gyakorlati része. Mindenkinek megkellett csinálnia az újraélesztést, meg 1-1 szitus feladatot.Ezzel nincs is baj, csak annyi,h e két alkalom után azt várják az embertől,h holnap minden smaffoljon.Hm, majd kiderül!!!!

    Írta: Vendég
    2013-09-17 20:45
    Szerintem szánalmas, hogy mindenkinek vizsgáznia kell ebből, mert baleset esetén én például sokkot kaptam és az sem tudtam, hogy hívnak pedig nem sérültem meg és hibás sem voltam.A legfontosabb, hogy azonnal hívjuk a mentőket! Ők erre vannak kiképezve. Sokkal fontosabb lenne, hogy már általános iskolás kortól kezdve, minden évben, újra és újra átismételve tanuljuk meg ezeket és a végén még tesztet is lehetne ebből íratni. De , hogy egy vizsgabiztos oda sem néz, mással beszél és közben odafordul és azt mondja, hogy rossz a kéztartás, megbukott. Na erre semmi szükség. Ha a vöröskeresztnek pénzre van szüksége kérjen többet az oktatásért és adják is le rendesen az anyagot, de buktatni ebből felesleges. Az meg tényleg nonszensz, hogy van akinek megvan a forgalmi vizsgája elsőre és az egészségügyi vizsgán meg meghúzzák.

    Írta: Amalia
    2011-06-14 23:08
    Nagyon hasznos is lehetne az elsosegelynyujtas lepeseinek leirasa, ha1. nem az lenne az instrukcio, hogy vegezzunk 30 mellkaskompressziot 100/perc utemben.Honnan tudna az utca embere, hogy ez kb. is milyen utem? Miert nem azt azdjak meg, hogy pl. 5 mp vagy 10 mp alatt mennyi mellkaskompressziot csinaljunk??2. mennyi az a 400-500 ml levego?? Talan vegyunk egy mely lelegzetet es azt fujjuk be, vagy csak egy atalgos legezetvetelnyit? Vagy mennyit??Ki az, aki ezeket a modoroskodo hivatalos es eletszerutlen szovegeket osszeallitja??

    Írta: Henike
    2011-03-22 22:21
    Ma voltam vizsgázni és meg kell hogy mondjam ennél egyszerűbb már nem lehetett volna :D A vizsgabiztos nagyon jófej volt, újraélesztésnél nem kellett scinálni semmit csak 3-4 melkaskompresszió aztán 2 befúvás. ennyi :D az 5ből ketten még ezt is annyira elbénázták hogy még énsem engedtem volna át őket.. :D A stabil oldalfektetés kb 1 perc alatt megvolt mindenkinél. A tételeket pedig el sem kellett mondani csak belekérdezett. Nekem például a B tételemben a kimentést kellett volna megmuttnom na ez annyi volt hogy elmondta h ez a RAUTEK-féle műfogás..xD ezután a kérdése: milyen esetben nem szabad alkalmazni. Erre mondtam 1 szót és már alá is volt írva a papírom. :D Szerencsém volt. Ez a vizsgabiztos előző nap 5 embert húzott meg.. :D Ja és Szeged :D Lényeg: ne izguljatok a forgalmi vizsga ennél 2000x nehezebb :D

    Lapozzon a hozzászólások között!