• Nem minden ficam katonadolog

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ficamodás, izomhúzódás, zúzódás, horzsolás, véraláfutás – télen különösen nem árt az elővigyázatosság: a csúszós járda, az úttestre fagyott csapadék, a jegesedés balesetet okozhat.

    Ficamodás, izomhúzódás, zúzódás, horzsolás, véraláfutás – télen különösen nem árt az elővigyázatosság: a csúszós járda, az úttestre fagyott csapadék, a jegesedés balesetet okozhat.

    Legjobb a látszatra ártalmatlan sérülést is mielőbb orvosnak megmutatni, különösen, ha – mint általában – nagyon lassan múlnak el a tünetek.

    Hirdetések

    Az ilyen sérülésektől a szövetek begyulladnak, s míg az el nem múlik, a sérült végtagot valamiképpen ki kell vonni a forgalomból. A sérült testrészt pihentessük, és türelmesen borogassuk jéggel, hogy a vérerek összehúzódjanak. Igénybe vehetjük a gyógyszertári jeges pakolást, de megteszi a zacskós mirelit borsó is.

    Ha esetleg nyomókötést alkalmazunk a gyorsabb javuláshoz, semmi esetre se helyezzük fel túl szorosan a kötést – ezzel elejét vehetjük, hogy a begyulladt rész feldagadjon.

    Végül fontos a felpolcolás, mert ilyen helyzetben a vér könnyebben tud elfolyni, nem gyűlik fel a gyulladás tájékán.

    Negyvennyolc óra múltán

    További cikkek a szabadfold.hu-n


    A baleset után két nappal elindul az új szövet képződése. Ilyenkor a végtag óvatos, könnyed mozgatása már segíti a gyógyulást. A helyreállt szövetnek ugyanakkor még meg kell „tanulnia” az igénybevételt, tehát megerőltetni nem szabad.

    A gyulladás elmúltával levehetjük a kötést, és a helyreállító szerepet átveszi a gyógykenőcs. A chondroitin polysulfat hatóanyagú készítmények segítik a kötőszövet erősödését, míg a szalicilsavasak gátolják a gyulladást.

    (A cikk a szabadfold.hu oldalon olvasható)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

    Mikor gyanakodjunk belső vérzésre?

    Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és sokk fejlődhet ki. A testüregekben felgyülemlett vér által okozott nyomás szintén életveszélyes lehet.

    Mi a teendő áramütés esetén?

    Áramütés esetén az elektromos égés a bőrön minimális tünetek formájában, illetve gyakorlatilag bőrtünetek nélkül is megjelenhet, de emellett mély szöveti károsodás is előfordulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.