• Hogyan ismerhető fel a higanymérgezés?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hogyan következhet be krónikus higanymérgezés, és mik a jelei? Vannak kezelési lehetőségek?

    A higany előfordulása

    A higany egy nehézfém, amely többek között elemekben, hő- és lázmérőkben, vetőmagok kezelésére (csávázás) használt növényvédő szerekben, fungicidekben (gombaölő szerek) és fertőtlenítőszerekben fordulhat elő.

    Hirdetések

    A higany a környezetszennyezés - elsősorban a vizeké - következtében a táplálkozási láncba kerülhet, és így, illetve higanytartalmú gőzök belélegzésével - például kémiai iparban dolgozók esetében, vagy amalgámfogtömések szakszerűtlen eltávolításakor - mérgezést okozhat.

    Egy ismert példa a környezetszennyezésből származó mérgezésre a Minamata-betegség (Minamata-szindróma, Minamata-kór). Japánban az ’50-es években a Minamata nevű város 1500 lakója kapott súlyos mérgezést, mert annak az öbölnek a vizébe, amelyből származó halakat és tenger gyümölcseit fogyasztottak, egy műanyaggyár szennyvize került. A mérgezetteknél idegrendszeri zavarok, izomsorvadás alakult ki. Az újszülöttek pedig, akik édesanyja terhesen fogyasztotta a higannyal szennyezett élelmiszereket, fejlődési rendellenességekkel születtek. Több mint 120 ember meghalt.

    Higanymérgezés - Mi történik?

    Mérgezés esetén a higany a májban, a lépben, a vesékben és az agyban tárolódik, és csak lassan választódik ki a veséken keresztül. A krónikus higanymérgezés első jelei nem specifikusak,

    • fáradtság,
    • fej- és végtagfájdalmak,
    • fogínygyulladás,
    • a fogak meglazulása,
    • fokozott nyálképződés,
    • hasmenés
    • és a vesét érintő gyulladások jelentkezhetnek.

    Később felléphetnek az idegrendszer károsodásának jelei, így

    • izomrángások,
    • hangulatingadozások
    • izgatottság,
    • félelem,
    • hallás-, látás-, érzés-, beszéd- és járászavarok,
    • illetve a tanulási és koncentrálási képesség csökkenése,
    • valamint személyiségbeli változások.

    Akut higanymérgezés általában baleset következtében léphet fel, és mindig kórházi intenzív osztályos kezelést igényel. A krónikus higanymérgezés kezelése járóbeteg-ellátás keretében (ambulánsan) történik. A higanymérgezés vérvizsgálattal mutatható ki.

    Határértékek a vérben és a vizeletben

    Az úgynevezett biológiai munkahelyi toleranciaérték (BAT) az a felső határérték, ami mellett még kizárt az egészségkárosodás lehetősége, higany esetében ez a vérben 50 ɥg/l (mikrogramm/liter), a vizeletben pedig 200 ɥg/l, normál esetben a vérben mért értéknek 20 ɥg/l alatt kell lennie. A leleten feltüntetett eredményeket mindenképpen szakorvossal kell megbeszélni, mivel a referenciatartomány számos tényező függvénye és a különböző laborok más-más referenciatartományokkal dolgozhatnak, illetve a megfelelő kezelési módot is szakorvosnak kell kiválasztania.

    A higanymérgezés kezelése

    A higanymérgezés kimutatásához szükséges vérvételt a háziorvosnál lehet kezdeményezni. Amennyiben beigazolódik a higanymérgezés, akkor úgynevezett kelációs terápiát (kellátterápia) alkalmaznak olyan anyagokkal, amelyek a higanyt megkötik, így inaktiválják azt és gondoskodnak a szervezetből való gyorsabb kiürüléséről. Ehhez úgynevezett kelátképzőket, szelént és cinket használnak, valamint kiegészítésként a szervezet támogatására A-, C- és E-vitamint.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; netdoktor.at
    Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Gyógyszerek által okozott májkárosodás

    A májban nincsenek idegek, nem fáj, ha valamilyen működésében zavar keletkezik. Ha az orvos mégis májfunkciókárosodást állapít meg, említsük meg neki, milyen gyógyszereket szedünk. Ne feledkezzünk meg a vény nélkül kapható készítményekről, sőt a különböző táplálékkiegészítőkről, gyógyteákról sem!

    Életveszélyes gombelemek: 26 vizsgált elem közül 16 nem felelt meg az előírásoknak

    Sajnos nem ritka eset, hogy a háztartásokban gyakran fellelhető gombelemek balesetet vagy akár halálesetet eredményeznek. Formájuk miatt a gyermekek könnyen összetévesztik a cukorkával, mérete miatt észrevétlenül is a szájukba vehetik, azonban a szervezetbe kerülve életveszélyes szövődményeket vagy fulladást is okozhatnak. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az októberben hatályba lépett szabályozás miatt vizsgálatot indított a forgalomban lévő elemek ellenőrzése céljából.

    A dioxin hatása az emberi szervezetre - A dioxinmérgezés tünetei, szövődményei

    Napjaink élelmezés-egészségügyi szenzációja a dioxin tartalmú tojás megjelenése Németországban. Nem valósul meg teljes mértékben az EU elképzelése arról, hogy a gyártók saját felelősségük tudatában dolgozva, biztonságos termékeket állítanak elő - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat tájékoztató közleményében.

    Michael Jackson - Mi volt a halál oka?

    Conrad Murray, Jackson háziorvosa, aki ellen hétfőn egy Los Angeles-i bíróságon gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat, azt vallotta, hogy a sztárt álmatlanság ellen kezelte az erős klinikai altatószerrel, propofollal.

    Az arzénmérgezés tünetei és kezelése

    Magyarországon az egyik legaggályosabb ivóvíz-szennyező kémiai anyag az arzén. Vegyületei vízben nehezen oldódóak, színtelenek, szagtalanok és igen mérgezőek. A Dél-Alföldön közel 150 település kútjaiban az arzén mennyisége meghaladja azt a határértéket, amelynek még nincs egészségügyi kockázata.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások