• Amikor a higgadtság életet ment: merjünk cselekedni vészhelyzet esetén!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ön mit tenne, ha egy másik embernek életmentő segítségre lenne szüksége? Sokan kétségbeesnek, megtorpannak, úgy gondolják, hogy ha közbeavatkoznak, azzal esetleg árthatnak a sérült vagy eszméletlen embernek. Pedig az esetek többségében eszközök nélkül, a legalapvetőbb ismeretek birtokában is képesek lehetünk új esélyt adni valakinek az életre.

    Néhány perc is döntő fontosságú lehet

    A súlyosabb esetekben – ilyen például a hirtelen szívmegállás, a légutak elzáródásával járó állapotok, illetve az erős vérzés – a helyszínen lévő laikus elsősegélynyújtók szerepe hatalmas, hiszen a beteg túlélésének, későbbi sikeres felépülésének esélye az első 3-4 percben dől el. Fontos tudatában lenni annak, hogy ilyen helyzetben a mentők kiérkezéséig – amely átlagosan 10-15 percet vesz igénybe – a segítségnyújtás elengedhetetlen.

    Oszlassuk el a tévhiteket!

    A felszínes, bizonytalan tudás mellett a téves gyakorlatok is gondot okozhatnak. A mai napig léteznek olyan tévhitek az elsősegélynyújtással kapcsolatban, amelyek bizonyos esetekben a későbbi, szakszerű ellátást is megnehezíthetik. Íme, a leggyakoribb tévedések:

    Hajtsuk hátra a fejet orrvérzés esetén: Téves!

    A fej hátrahajtásának nincs vérzéscsillapító hatása, ellenben a vér így könnyen a légutakba kerülhet. A sérült nyugalomba helyezése után a fejet enyhén előretartott állapotban kell tartani, majd az orrcimpákat befogva – de semmiképp sem tamponálva vagy más módon elzárva – elősegíthetjük a vér alvadását.

    Hirdetések

    Mérgezés esetén hánytassuk a beteget: Semmiképp se tegyük!

    Egyrészt a mérgezés típusában sem lehetünk biztosak, de még ha ismerjük is a szervezetbe jutott mérgező anyagot, a hánytatással az esetek túlnyomó részében már nem tudjuk elősegíteni a káros anyag távozását, hiszen a felszívódás már folyamatban van. Mindemellett sok esetben a hánytatás sikertelen, így a betegnek adott sós víz tovább gyorsíthatja a mérgek véráramba jutását. Mérgezés gyanúja esetén (figyelmeztető tünet lehet az eszméletvesztés, tudatzavar, tág pupilla, görcsös fájdalmak, hólyagok a bőrön vagy jellegzetes szagú lehelet) mindenképp értesítsük a mentőket! A beteget nyugalomba kell helyezni, eszméletlenség esetén alkalmazzunk stabil oldalfekvést.

    Görcsroham esetén fogjuk le a beteg fejét: Tévedés!

    A görccsel járó rohamok sajátossága, hogy az idegrendszerben bekövetkező zavar miatt az izmok megfeszülnek és a beteg rángatózni kezd, amelyet gyakran eszméletvesztés is kísér. A roham alatt tilos a beteget lefogni, mert ez bizonyos esetekben akár csonttörést is eredményezhet. Fontos, hogy a roham ideje alatt óvjuk a beteget, különösképpen a fejét a sérülésektől, távolítsuk el a közeléből a veszélyes, sérülést okozó tárgyakat (például vegyük le a szemüvegét), eszméletlen állapot esetén pedig biztosítsuk a szabad légutakat.

    Ne legyen többé akadály a bizonytalanság!

    Bizonyára a legtöbbünkben benne van a segítségnyújtás iránti vágy, az éles helyzetekben mégis visszatartó erő lehet a határozatlanság. Hová fordulhat, aki többet szeretne megtudni a megfelelő elsősegély-nyújtási technikákról?

    A lélekjelenlét mellett elemi fontosságú a tájékozottság a laikus elsősegélynyújtók számára, ezért fontos, hogy időnként felfrissítse tudását a különféle sérülések, életet veszélyeztető állapotok ellátásával kapcsolatban.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gabonaallergia

    Dr. Szigeti Nóra

    A tünetek kiváltásáért felelős gabonát kell kiiktatni az étrendből.

    Operációra várva

    Cs. K. fordító

    Hogyan segítsen gyermekének a műtéttől való félelme leküzdésében?

    Tévhitek és tények a házi...

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek...

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a...

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    Civilizációs betegség? A halálos...

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel...

    A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

    A futball kontakt sportág, melyben nagy a sérülések veszélye. Különösen a lábak érintettek. Az izmok, szalagok és csontok sérülései...

    Mi okozhat agyi ödémát?

    A szervezet sérülésekre adott válaszreakciója lehet a duzzanat vagy más néven ödéma, ennek magyarázata az, hogy megnő a sejtek és a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.