• Szeptember második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja

    Szerző:
    WEBBeteg

    A hatékony elsősegélynyújtás életet menthet, ennek ellenére a hazai lakosság alig 1 százaléka járatos az életmentő beavatkozások terén.

    Az esetek nagy részében - pl. hirtelen szívhalál, eszméletlenség, súlyos sérülés esetén - az első percekben végzett beavatkozásoknak jelentős, akár életmentő szerepe van. A mentőellátás sikerességét alapvetően befolyásolja, hogy történt-e elsősegélynyújtói beavatkozás.

    A rendezvény célja annak hangsúlyozása és bemutatása, hogy az elsősegélynyújtás fontos lépéseinek elsajátítása nagyon egyszerű, akár egy alsó tagozatos is képes lehet egy baleset, rosszullét felismerésére, a minél pontosabb segélyhívásra, valamint a konkrét segélynyújtói tevékenység elvégzésére.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Elsősegélynyújtás Világnapján az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Oxyologiai Társaság egy baleset-szimulációs performance-szal kívánja felhívni a figyelmet a téma jelentőségére. Ennek keretében tervek szerint 200, élethűen sminkelt imitátort közel 50 segélynyújtó fog ellátni.

    A rendezvényt szeptember 11-én 16 órától lehet megtekinteni Budapesten, a Madách Imre téren.

    Bővebb információ az eseményről>>

    (elsosegely.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Kis odafigyeléssel kivédhetők a fulladásos gyerekbalesetek

    A vízbefulladásos balesetek leginkább két korosztályt, a totyogókat és a tinédzsereket érintik - mondta Dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályának főorvosa a közelgő nyári szünet kapcsán kiemelte, a figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a tragédiát.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.