• Sebek és vérzések ellátása

    Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látunk, értesítsük a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget, figyelve a higiénés szabályokra is!

    Nyílt és zárt sebek

    A sebek lehetnek nyíltak (ez a gyakoribb), és zártak. A nyílt seben keresztül vér távozik el a szervezetből, illetve a kórokozók könnyedén bejuthatnak. Minél élesebb a sérülést okozó eszköz, annál kisebb a roncsolás mértéke és a befertőződés valószínűsége. 
    A zárt seben keresztül a vér szintén kijut az érpályából, de nem kerül a testen kívülre (belső vérzés). Ilyenkor a vírusoknak, baktériumoknak kisebb az esélyük fertőzések kialakítására, azonban ezek a fedett, rejtett sebek (hasűri, mellűri, koponyaűri vérzés) ugyanolyan súlyos következményekkel járhatnak.

    Az osztályozás alapja, hogy artéria, véna vagy hajszálér sérült-e meg. Az erek azonban általában egyszerre sérülnek, ezért leggyakrabban kevert vérzéssel találkozunk.

    1. Az artériás vér oxigéntartalma nagy, ezért színe élénkpiros, és az érben lévő nagy nyomás miatt spriccelve távozik a sebből a szívműködéssel egyidejű ritmusban. A keringő vér mennyisége így - főleg ha nagy a sérült artéria - gyorsan lecsökkenhet, kivérzést, sokkot, akár a beteg halálát okozva.

    2. A vénás vér színe a csökkent oxigéntartalom miatt sötétebb piros. A vénákon belüli nyomás kisebb, mint az artériákban lévő nyomás, ezért sérüléskor a vérzés nem lüktető, hanem egyenletesen folyó. Azonban a nagyobb vénákból is léphet fel bőséges vérzés, mely szintén lehet akár halálos mértékű is.

    3. A hajszálerekből származó vérzés minden apró sebzés kapcsán fellép, és bár első látásra nagy mennyiségűnek tűnhet és riasztó lehet, az így létrejövő vérvesztés elhanyagolhatóan csekély, nem jár súlyos következményekkel.

    Hirdetések

    Hogyan csökkentsük a vérzést?

    Alapvető szabályok

    Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látunk, értesítsük a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget!
    Mivel a vér és más testnedvek mindig tartalmazhatnak kórokozókat, nagyon fontos hogy figyelmet fordítsunk a megfelelő higiéniára! A sérültet és önmagunkat is meg kell védenünk a fertőzéstől! Ha van idő rá, az elsősegélynyújtás előtt is meleg, szappanos vízzel alaposan mossunk kezet!
    A saját befertőződésünk veszélyét növeli, ha kezünkön nyílt seb van. Ezt lehetőség szerint be kell ragasztani: viseljünk eldobható gumikesztyűt, tiszta műanyag zacskót.
    Óvjuk a sebet is a fertőzésektől, ezért ne beszéljünk, ne köhögjünk a sebre, tegyünk rá fedőkötést!

    Hajszáleres vérzés. Enyhe, felületes hajszálérvérzés esetén nem kell súlyos következményekkel számolni. Ilyenkor a fertőzésveszély csökkentése a cél. Ha a seb piszkos, öblítsük le folyóvízzel, majd óvatosan szárítsuk meg tiszta kendővel.

    Ez a típusú vérzés nyomás segítségével könnyen elállítható. Valamilyen rendelkezésre álló jód- vagy alkoholtartalmú oldatba mártott vattacsomóval érdemes fertőtleníteni a seb környékét a sebtől elfelé irányuló mozdulatokkal. Ezt követően helyezzünk a sebre megfelelő méretű sebtapaszt.

    Ha a vérzés esetleg mégsem áll el - például véralvadási zavar miatt -, akkor forduljunk orvoshoz. Orvosi ellátásra van továbbá szükség kisebb sebek esetén is, ha bennük idegen testet látunk, ha azokat kutyaharapás vagy piszkos tárgy okozta, vagy ha a seb földdel szennyezett. Ez utóbbi esetekben szükség lehet tetanusz elleni injekcióra is.

    Vénás vérzés. Vénás vérzés csillapításában alapvető, hogy a sérültet a hátára fektetve vérző végtagját magasba emeljük. Erre már általában csillapodik is a vérzés. Helyezzünk tiszta anyagzsebkendőt, vagy más hasonló textildarabot a sebre (ha rendelkezésre áll, steril gézlap a legjobb), és gyakoroljunk rá egyenletes nyomást.

    Ha van a közelben sebkötöző pólya vagy fásli, rögzíthetjük is a felhelyezett textíliát, de nem szabad túl szorosan körülkötözni, "elkötni" a végtagot - ez gyakori hiba laikus elsősegélynyújtóknál! - mert az gátolja a testrész vérkeringését! A mentők kiérkezéséig tartsuk megemelve a végtagot, és folyamatosan nyomjuk, de ne szorítsuk a sebet.

    Mentők, ügyelet, házi orvos?

    Artériás vérzés. Artériás vérzés esetén már a vérzés látványa is riasztó lehet, mégis fontos, életmentő a gyors, higgadt cselekvés.

    Fektessük le a sérültet! Emeljük fel a sérült végtagot úgy, hogy a seb a szívnél magasabbra kerüljön! Tiszta ruhán át gyakoroljunk erőteljes nyomást a sebre ujjainkkal vagy tenyerünkkel. Ha a sebből valamilyen idegen test, tárgy áll ki, akkor természetesen a seb két oldalát nyomjuk.

    A vénás vérzésnél leírt módon - ha rendelkezésre áll kötözőpólya, fásli vagy ahhoz hasonló ruhadarab - tekerjük szorosan körbe a végtagot a seb felett, és nyomjuk tovább erőteljesen, folyamatosan a sebet a mentők kiérkezéséig.

    Ha a fent leírt módon nem tudjuk uralni az artériás vérzést, végső esetben előfordulhat, hogy csak a végtag seb fölötti teljes elszorítása menti meg a beteg életét, de ilyenkor számolnunk kell az adott végtag elvesztésével.

    Dr. Soltész Annamária Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Soltész Annamária

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A rotavírus-fertőzés

    Dr. Kónya Judit

    3-5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. Fontos tudnivalók!

    Vérnyomás és sport

    B. M., szakfordító

    A mozgásszegény életmód a magas vérnyomás egyik kockázati tényezője.

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte...

    Vérzés a terhesség alatt

    A hüvelyi vérzés a terhesség bármely szakában talán az egyik legrémisztőbb jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog...

    Mi a teendő szívinfarktus esetén?

    Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető...

    A 10 leggyakoribb elsősegélynyújtási...

    Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van...

    Mikor beszélhetünk normális...

    A menstruáció szerencsére napjainkban már nem tabutéma. Mégis szükséges tisztázni, hogy mik a normális menstruáció jellemzői, mikor is...

    A gyomorfekély szövődményei

    A gyomorfekélyt gyakran súlyos szövődmények kísérik, amelyek kórházi kezelést igényelnek, mivel akár halálhoz is vezethetnek.

    Csonttörés, égés, gerincsérülés... -...

    A sérülések legjelentősebb része otthon, ott is a konyhában vagy barkácsolás közben történik. Szerencsére ezek többnyire könnyű...

    Amikor a gyógyszer okoz lázat

    Ha lázasak vagyunk, gyógyszert veszünk be, hogy azt csökkentsük. Ezt mindenki tudja. Azt azonban kevesen tudják, hogy egyes esetekben ha...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.