• Sebek és vérzések ellátása

    Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látunk, értesítsük a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget, figyelve a higiénés szabályokra is!

    Nyílt és zárt sebek

    A sebek lehetnek nyíltak (ez a gyakoribb), és zártak. A nyílt seben keresztül vér távozik el a szervezetből, illetve a kórokozók könnyedén bejuthatnak. Minél élesebb a sérülést okozó eszköz, annál kisebb a roncsolás mértéke és a befertőződés valószínűsége. 
    A zárt seben keresztül a vér szintén kijut az érpályából, de nem kerül a testen kívülre (belső vérzés). Ilyenkor a vírusoknak, baktériumoknak kisebb az esélyük fertőzések kialakítására, azonban ezek a fedett, rejtett sebek (hasűri, mellűri, koponyaűri vérzés) ugyanolyan súlyos következményekkel járhatnak.

    Az osztályozás alapja, hogy artéria, véna vagy hajszálér sérült-e meg. Az erek azonban általában egyszerre sérülnek, ezért leggyakrabban kevert vérzéssel találkozunk.

    1. Az artériás vér oxigéntartalma nagy, ezért színe élénkpiros, és az érben lévő nagy nyomás miatt spriccelve távozik a sebből a szívműködéssel egyidejű ritmusban. A keringő vér mennyisége így - főleg ha nagy a sérült artéria - gyorsan lecsökkenhet, kivérzést, sokkot, akár a beteg halálát okozva.

    2. A vénás vér színe a csökkent oxigéntartalom miatt sötétebb piros. A vénákon belüli nyomás kisebb, mint az artériákban lévő nyomás, ezért sérüléskor a vérzés nem lüktető, hanem egyenletesen folyó. Azonban a nagyobb vénákból is léphet fel bőséges vérzés, mely szintén lehet akár halálos mértékű is.

    3. A hajszálerekből származó vérzés minden apró sebzés kapcsán fellép, és bár első látásra nagy mennyiségűnek tűnhet és riasztó lehet, az így létrejövő vérvesztés elhanyagolhatóan csekély, nem jár súlyos következményekkel.

    Hirdetések

    Hogyan csökkentsük a vérzést?

    Alapvető szabályok

    Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látunk, értesítsük a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget!
    Mivel a vér és más testnedvek mindig tartalmazhatnak kórokozókat, nagyon fontos hogy figyelmet fordítsunk a megfelelő higiéniára! A sérültet és önmagunkat is meg kell védenünk a fertőzéstől! Ha van idő rá, az elsősegélynyújtás előtt is meleg, szappanos vízzel alaposan mossunk kezet!
    A saját befertőződésünk veszélyét növeli, ha kezünkön nyílt seb van. Ezt lehetőség szerint be kell ragasztani: viseljünk eldobható gumikesztyűt, tiszta műanyag zacskót.
    Óvjuk a sebet is a fertőzésektől, ezért ne beszéljünk, ne köhögjünk a sebre, tegyünk rá fedőkötést!

    Hajszáleres vérzés. Enyhe, felületes hajszálérvérzés esetén nem kell súlyos következményekkel számolni. Ilyenkor a fertőzésveszély csökkentése a cél. Ha a seb piszkos, öblítsük le folyóvízzel, majd óvatosan szárítsuk meg tiszta kendővel.

    Ez a típusú vérzés nyomás segítségével könnyen elállítható. Valamilyen rendelkezésre álló jód- vagy alkoholtartalmú oldatba mártott vattacsomóval érdemes fertőtleníteni a seb környékét a sebtől elfelé irányuló mozdulatokkal. Ezt követően helyezzünk a sebre megfelelő méretű sebtapaszt.

    Ha a vérzés esetleg mégsem áll el - például véralvadási zavar miatt -, akkor forduljunk orvoshoz. Orvosi ellátásra van továbbá szükség kisebb sebek esetén is, ha bennük idegen testet látunk, ha azokat kutyaharapás vagy piszkos tárgy okozta, vagy ha a seb földdel szennyezett. Ez utóbbi esetekben szükség lehet tetanusz elleni injekcióra is.

    Vénás vérzés. Vénás vérzés csillapításában alapvető, hogy a sérültet a hátára fektetve vérző végtagját magasba emeljük. Erre már általában csillapodik is a vérzés. Helyezzünk tiszta anyagzsebkendőt, vagy más hasonló textildarabot a sebre (ha rendelkezésre áll, steril gézlap a legjobb), és gyakoroljunk rá egyenletes nyomást.

    Ha van a közelben sebkötöző pólya vagy fásli, rögzíthetjük is a felhelyezett textíliát, de nem szabad túl szorosan körülkötözni, "elkötni" a végtagot - ez gyakori hiba laikus elsősegélynyújtóknál! - mert az gátolja a testrész vérkeringését! A mentők kiérkezéséig tartsuk megemelve a végtagot, és folyamatosan nyomjuk, de ne szorítsuk a sebet.

    Mentők, ügyelet, házi orvos?

    Artériás vérzés. Artériás vérzés esetén már a vérzés látványa is riasztó lehet, mégis fontos, életmentő a gyors, higgadt cselekvés.

    Fektessük le a sérültet! Emeljük fel a sérült végtagot úgy, hogy a seb a szívnél magasabbra kerüljön! Tiszta ruhán át gyakoroljunk erőteljes nyomást a sebre ujjainkkal vagy tenyerünkkel. Ha a sebből valamilyen idegen test, tárgy áll ki, akkor természetesen a seb két oldalát nyomjuk.

    A vénás vérzésnél leírt módon - ha rendelkezésre áll kötözőpólya, fásli vagy ahhoz hasonló ruhadarab - tekerjük szorosan körbe a végtagot a seb felett, és nyomjuk tovább erőteljesen, folyamatosan a sebet a mentők kiérkezéséig.

    Ha a fent leírt módon nem tudjuk uralni az artériás vérzést, végső esetben előfordulhat, hogy csak a végtag seb fölötti teljes elszorítása menti meg a beteg életét, de ilyenkor számolnunk kell az adott végtag elvesztésével.

    Dr. Soltész Annamária Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Soltész Annamária

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Magánorvosi ellátás

    Oktogon Medical Center

    Kiemelkedő szakmai múlt, minden igényt kielégítő eszközpark. (x)

    Lézeres szemműtét

    Optimum

    Segítünk, hogy körültekintően választhasson a látásjavító lézerközpontok közül. (x)

    Vérzés a terhesség alatt

    A hüvelyi vérzés a terhesség bármely szakában talán az egyik legrémisztőbb jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog...

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte...

    Ájulás és elsősegély: Mi a teendő?

    Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Milyen...

    A csonttörések ellátása

    Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit...

    Az endometriózis és a teherbe esés...

    A fogamzási problémákkal küszködő nők egyharmada endometriózistól szenved, aminek a legsúlyosabb szövődménye a meddőség. Szerencsére...

    A kóros vérzékenység

    A véralvadás bonyolult, összetett folyamat, melynek elemei mind szükségesek ahhoz, hogy a szervezetben ne jöhessen létre vérzés, vagy ha...

    A hirtelen kialakuló zavartság okai

    A hirtelen kialakuló zavartság olyan ijesztő tünet, melyet minden esetben érdemes komolyan venni, és a lehető leggyorsabban felderíteni a...

    A sugárbetegség okai, típusai, tünetei

    Attól függően, hogy az ionizáló sugárzás a szervezet egészét érte vagy csak egyes szerveket, testrészeket, a sugárártalom klinikai...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.