• Életveszélyes életmentés?

    Dr. Ács Gábor, acsgabordoki.hu
    Szerző:
    WEBBeteg

    Nap nap után dől az átok a szegény mentősökre, mintha ők tehetnének mindig minden emberi tragédiáról. Az élet veszélyes, és az életmentés még több veszélyt rejt magában. A mostani kampány apropója az RSI elnevezésű légút biztosítási eljárás körüli vita, elmenve odáig, hogy már arról szól a fáma, hogy halálos injekciót adnak a mentősök a krízis állapotban lévő betegeknek.

    Mi is az RSI?

    Az RSI egy amerikai és európai mentőszolgálatoknál évtizedek óta használt eljárási rend, melynek lényege, hogy a kórházi műtőkben mindennapos gyógyszerrel támogatott légút biztosítási eljárást alkalmazzuk megfelelő módosításokkal a helyszínen, megfelelő gyógyszerek adása mellett tubust juttat az orvos vagy mentőtiszt indokolt esetben a beteg légcsövébe, így biztosítva a szállítás alatt is biztonságos átjárható légutakat és nem mellesleg ezzel megakadályozza, hogy hányadék, vér jusson a légutakba, ami a légzés akadályozása révén a beteg biztos halálát jelenti.

    Az első és legfontosabb, amit le kell szögezni, egy életmentő beavatkozásról van szó, melynek elmaradása akár a beteg halálát is okozhatja. A helyszíni intubáció alapfeltétele volt, hogy a mentőautókon legyenek megfelelő eszközök az alkalmazáshoz. Ma már rendelkezünk minden szükséges eszközzel és a kérdés már csak a gyógyszerek alkalmazása a beavatkozás során.

    Az RSI egy a műtőkben jól bevált módszer, de hatalmas különbség van a műtői és a helyszíni körülmények között. A helyszínen vegyesen találkozunk sérültekkel és betegekkel, fiatalokkal és idősekkel és információhiányban szenvedünk, keveset tudunk vagy semmit a kórelőzményről, az előző betegségekről, a meglévő allergiáról, az esetleges korábbi, műtőben tapasztalt altatási szövődményekről.

    Hirdetések

    A mentős betegek azon csoportja, akik a helyszínen intubációra szorulnak, egyértelműen instabil állapotban vannak és a mentőorvosnak vagy mentőtisztnek a borotva élén kell mindent megtenni a páciens megmentéséért.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A mentésben nincs 100%-os siker, az RSI-ről szóló szakirodalom is általában 87-91% intubációs sikerességről számol be. Minden alkalmazott gyógyszernek van mellékhatása, minden gyógyszeradásnak lehet akár halálos következménye is. Ha azt mondjuk, hogy műtői körülmények között 1% a halálos komplikáció kockázata, akkor ezt a  helyszíni ellátásban 5-10%-ra becsülhetjük. De ne feledkezzünk meg arról, hogy a beavatkozás elmaradása majdnem biztosan a beteg halálához vezet.

    Mi a baj az RSI-vel?

    Véleményem szerint elsősorban az, hogy kötelező eljárási rend, elvéve a gyógyítás szabadságát a mentőorvostól vagy mentőtiszttől. Egy bevált külföldi eljárás túl gyors és erőszakos magyarországi adaptációjával állunk szemben, ahol úgy tűnik, nem volt egyértelmű megelőző szakmai konszenzus.

    Egy más struktúrájú mentési rendszer módszereinek bevezetése igen hosszas előkészítést igényel. A rohamkocsit a kórház kinyújtott karjának is nevezzük, a mobil intenzív osztály - de nem azonosak a kórházi és a helyszíni körülmények. Kórházban igen sikeres kollégák nemegyszer nem találják helyüket a helyszíni ellátásban.

    Az RSI-vel kapcsolatos irányelveket mindenképpen érdemes felülvizsgálni, de a hisztériakeltés nem a megfelelő út. Magam előtt látom a remegő hozzátartozókat, akik árgus szemmel figyelik a mentősök munkáját és csak halkan kérdezik: "Ugye nem a halálos injekciót tetszenek adni?"

    (Dr. Ács Gábor)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

    Mikor gyanakodjunk belső vérzésre?

    Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és sokk fejlődhet ki. A testüregekben felgyülemlett vér által okozott nyomás szintén életveszélyes lehet.

    Mi a teendő áramütés esetén?

    Áramütés esetén az elektromos égés a bőrön minimális tünetek formájában, illetve gyakorlatilag bőrtünetek nélkül is megjelenhet, de emellett mély szöveti károsodás is előfordulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.