• Ismét Országos Elsősegély-ismereti Verseny

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az első három forduló az interneten keresztül zajlik, és januárban veszi kezdetét. Elindult a regisztráció.

    Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?


    A szívhalál sokszor bevezető tünetek nélkül, hirtelen eszméletvesztés formájában jelentkezik azonban nagy tévedés lenne azt állítani, hogy nem előzhetjük meg.-figyelmeztet szakértőnk. Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?>>

    Szívmegállás, ütőeres vérzés, klinikai halál. Amennyiben járókelőként egy embertársunknál észrevesszük a bajt, azonnal értesítjük a mentőket - ám elfeledkezünk arról, hogy sok esetben a helyszíni segítségnyújtás elmulasztása után már hiába érkezik ki a jól felszerelt mentőautó. Éves szinten közel 20 ezer magyar, azaz körülbelül 25 percenként egy fő hal meg hirtelen szívhalálban. Pedig bizonyított tény, hogy hirtelen bekövetkezett egészségkárosodás esetén a sérült életben maradási esélye az első néhány percben elvégzett ellátástól függ. Annak elősegítése érdekében, hogy éles helyzetekben merjünk és tudjunk is szakszerű segítséget nyújtani, az Országos Mentőszolgálat és az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány immár tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Országos Elsősegély-ismereti Versenyt. A versenyre három kategóriában, 5-6., 7-8. és 9-12. évfolyam lehet nevezni az iskolaiversenyek.hu oldalon.

    Hirdetések

    Vészhelyzet, elsősegély

    A felnőtt lakosság túlnyomó része a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges egészségügyi oktatáson kívül jellemzően nem találkozik sem elméleti, sem gyakorlati elsősegély nyújtási ismeretekkel. Nem meglepő, ám aggodalomra okot adó tehát az a vonatkozó statisztika, mely szerint a hazai lakosság kevesebb, mint 1%-a rendelkezik olyan megbízható elsősegély-nyújtási ismeretekkel, melyet éles helyzetekben, akár életmentés esetén alkalmazni mer és szakszerűen alkalmazni is tud. Különböző kutatások támasztják alá, hogy oly sok más területhez hasonlóan az elsősegélynyújtásnál is döntő fontosságú lehet, hogy minél fiatalabb korban készség szinten elsajátítsák az alapvető ismereteket.

    Az Országos Mentőszolgálatnál hiszik, hogy az elméleti és gyakorlati tudnivalókkal való korai megismerkedés által a segítségnyújtás szinte természetes lehet a későbbi éles helyzetekben. Ezért indították útjára nyolc évvel ezelőtt az Országos Elsősegély- ismereti Versenyt, ahol az általános és középiskolai tanulók az izgalmas vetélkedés által játékos formában sajátíthatják el az elsősegélynyújtáshoz és életmentéshez szükséges ismereteket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Vöröskereszt, az Oxyológiai Társaság, a Magyar Védőnők Egyesülete, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és az elsosegely.hu szakmai támogatásával megvalósuló verseny első három fordulója az interneten keresztül zajlik, és januárban veszi kezdetét. Az élettan, anatómia, elsősegély-ismeretek és egészségvédelem témája köré szerveződő online kérdések és feladatok helyes feldolgozása után a májusi döntőben szituációs feladatok várnak a legjobban teljesítő csapatokra.

    Bővebb információ: iskolaiversenyek.hu

    Mi a teendő szívinfarktus esetén?

    Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete. Mi a teendő szívinfarktus esetén?>>

     

    Elsősegély - Mit kell tennem? - Az alkalmazás elérhetősége 


    Mobil alkalmazás Android platformra: Google Play

    Mobil alkalmazás iOS platformra: iTunes App Store

    Webes alkalmazás: http://elsosegely.webbeteg.hu

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Kis odafigyeléssel kivédhetők a fulladásos gyerekbalesetek

    A vízbefulladásos balesetek leginkább két korosztályt, a totyogókat és a tinédzsereket érintik - mondta Dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályának főorvosa a közelgő nyári szünet kapcsán kiemelte, a figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a tragédiát.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.