• Életmentő változtatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Itthon még legalább egy évet kell várni arra, hogy elterjedjen a legújabb újraélesztő módszer. Amerikai szívgyógyászok szerint kétszer annyi beteget lehet megmenteni, ha újraélesztésnél elhagyják a lélegeztetést és csak a szívmasszázst alkalmazzák. Minden évben legalább 20 ezer magyar hal meg hirtelen szívhalálban.

    Szívmasszázs és lélegeztetés - a magyar versenyeken még így kérik. A befújások számát csökkentették ugyan, de néhányat még mindig használnak a magyar orvosok az újraélesztésnél.

    Jajgatás egy eljátszott újraélesztés után. A versenyen ez azt jelenti, a csapatnak sikerült visszahoznia a beteget. A befújásos technikával viszont csak kevesen ilyen szerencsések: tízből legfeljebb három beteg szíve indul újra.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A lélegeztetést hagyták el az amerikai szívgyógyászok, és ők már csak szívmasszázzsal élesztenek újra. Így tíz betegből legalább ötöt-hatot meg tudnak menteni.

    Mianmarba készült a magyar magánmentőcsapat segíteni. Most Törökországban vannak, ahol egy nemzetközi mentőversenyen újraélesztésben a legjobbak lettek. Orvosuk azt mondta, lélegeztetni csak akkor kell, ha valaki vízbe fullad, a szívproblémánál a befújás csak időpocsékolás.

    "Hogyha a mellkasi nyomások között nagy szünet van, akkor nagyon lecsökken a véráramlás, és ez okozza a rosszabb túlélést" - mondta dr. Kovács Eleonóra mentőorvos.

    Magyarországon egy ideig még biztosan a befújásos technikát tanítják és alkalmazzák majd. A mentőorvos szerint legalább egy év, mire változtatnak a szabályokon, és a magyar orvosok is csak szívmasszázzsal élesztenek majd újra.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

    Mikor gyanakodjunk belső vérzésre?

    Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és sokk fejlődhet ki. A testüregekben felgyülemlett vér által okozott nyomás szintén életveszélyes lehet.

    Mi a teendő áramütés esetén?

    Áramütés esetén az elektromos égés a bőrön minimális tünetek formájában, illetve gyakorlatilag bőrtünetek nélkül is megjelenhet, de emellett mély szöveti károsodás is előfordulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.