A gombamérgezés elkerülhető

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A szép meleg tavaszi és őszi napokon az erdőben kirándulók gyakorta gombagyűjtéssel is színesítik a jó levegőn eltöltött sétáikat. A nyirkosabb, esős, melegebb időjárás kedvez az erdei gombák fejlődésének, ilyenkor több fajtával is találkozhatunk utunk során.

A gombamérgezésekkel kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy a gomba fogyasztása és a tünetek megjelenése között eltelt idő utal a mérgezés veszélyességi fokára. A késői, akár 6-72 óra múlva jelentkező tünetek súlyos mérgezésre utalnak. Ilyen hosszú latencia idővel jelentkező súlyos mérgezést okoznak a papsapka gombák, a pókhálósgomba fajok, a galóca fajok.

A legfontosabb szabályok gombaszedésnél:

  • Ha gombát szedünk, vigyük el hivatásos gombaszakértőhöz vizsgálatra! Az összes gyűjtött gombát mutassuk meg a szakértőnek.
  • A gombák szárát ne vágjuk el késsel, ne törjük le, hanem az egész gombát emeljük ki, így láthatóvá válik az esetleg addig az avarban megbújó bocskor is.
  • A mérgező gombák felismerése vagy „méregtelenítése” terén ne bízzunk a különféle népi praktikákban, hiedelmekben, mint például ezüstkanál próba vagy a forrázás.

Gyilkos galóca

Hazánkban a halálos mérgezéseket néhány kivételtől eltekintve a lombos erdők lakója, a gyilkos galóca okozza. Óvatlan, képzetlen gombagyűjtő könnyen összetévesztheti az ehető erdei csiperkével. Figyeljünk a megkülönböztető jelekre: a gyilkos galócának bocskora és gallérja van, lemezei fehérek, nem sötétednek meg, mint a csiperkének.

A gyilkosgalóca-mérgezésért két polipeptidje felelős, az amatoxin és a fallotoxin. Egy galóca 12 mg amatoxint tartalmaz, ebből a halálos mérgezéshez elegendő 0,25 mg is. A galócamérgezés tünetei későn, csak 8-24 óra múlva jelentkeznek. Hányás, hasmenés jellemzi a kezdeti rosszullétet, majd néhány napos jóllét után alakul ki a sokszor végzetes májkárosodás, amelynek külső jele lehet a sárgaság. Máj- és veseelégtelenség, szívelégtelenség a halálok a galócamérgezetteknél. Túlélés esetén is számítanunk kell maradandó károsodásra, májkárosodásra, veseműködési zavarra.

Légyölő galóca

A szép, piros kalapos, tetején fehéren pettyegetett gombákat mindannyian jól ismerjük a mesekönyvekből. Ez szinte összetéveszthetetlen, és mindenki tudja, hogy mérgező, ha nem is olyan súlyos mértékben, mint a gyilkos galóca. Izzadás, remegés, nyálfolyás, hasi görcsök, szédülés, hallucinációk a jellemző tünetek, amelyek a gomba fogyasztását követően már gyorsan, 1-2 órán belül kialakulnak.

Párducgalóca

A párducgalóca-mérgezés jelentőségét az adja, hogy gyakorlatlan, képzetlen gombaszedő összetévesztheti az ehető piruló galócával vagy esetleg az őzlábgombával. A mérgezés tünetei a légyölő galócáéhoz hasonlóan 1-2 órán belül kialakulnak. Nyugtalanság, delírium, hallucinációk, zavartság jelentkezik.

Susulykafélék

A gombás étel elfogyasztását követően, akár 15-30 perc múlva is okozhat már rosszullétet, gyomor-bélrendszeri panaszokat, hányást. Izzadás, nyálfolyás, hallucináció jellemzi a mérgezést.

A gombamérgezés minden esetben kórházi kezelést igényel!

Gombamérgezés gyanúja esetén a mentőszolgálat értesítésével a beteget kórházba kell vinni, lehetőség szerint speciálisan toxikológiai profilú osztályra. A gombás ételből és a hányadékból is mintát kell vinni az ellátó intézménybe. Ha felmerül a gombamérgezés gyanúja, semmiképp se kísérletezzen otthoni gyógymódokkal! A gombamérgezés minden esetben orvosi kezelést igényel.

A gomba a nehezen emészthető ételek közé tartozik, nagy mennyiségű ehető gomba fogyasztása is gyomor-bélrendszeri panaszokat válthat ki. Gyorsan romlik, könnyen elszaporodhatnak ezekben az ételekben a baktériumok, ami szintén, akár súlyos ételmérgezést is okozhat, ezért csak frissen fogyasszunk gombából készült ételeket.

Gombamérgezés vagy ételmérgezés?

Gombamérgezésre utalhat, ha a hányás, hasi görcs mellett esetleg pupillaszűkületet, arckipirulást, nyáladzást, hallucinációt vagy érzékcsalódást, sárgaságot, esetleg ájulást is tapasztalunk.
A gombák ételmérgezést is okozhatnak, ha romlottan, baktériumokkal fertőzötten fogyasztjuk el. Ilyen esetekben az általános mérgezési tünetekhez láz és hőemelkedés is társulhat.

Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Kulcsár Flóra, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
WEBBeteg - Benő Brigitta, Feövenyessy Krisztina
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.