Karácsonykor nő a háztartási balesetek aránya

MTI
megjelent:

Karácsonykor a mentőknek rendszerint nem kell az átlagosnál többször kivonulniuk, de arányaiban növekszik a háztartási balesetek száma - hívta fel a figyelmet Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A mentők a fővárosban naponta általában négyszázszor, míg országszerte csaknem kétezer esetben nyújtanak életmentő segítséget. A mentők a karácsonyi ünnepek alatt is teljes készenlétben állnak, az Országos Mentőszolgálat hétezer munkatársa közül egyszerre ezerötszázan lesznek szolgálatban.

Győrfi Pál felhívta a lakosság figyelmét a biztonságos karácsonyi készülődés fontosságára, illetve a csúszós utak és a rossz látási viszonyok miatti közlekedési veszélyekre. Az ünnep előtti utolsó órákban különösen a városokban, bevásárlóhelyek környékén nő meg a gyalogos- és autóforgalom, ezért indokolt mindenkinek fokozott körültekintéssel közlekednie - mondta a szóvivő.

Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.
A legfontosabb a nyugalom ilyenkor, mert így kevesebb az esély a tévedésre és nagyobb eséllyel tudunk hatékonyan segíteni a rászoruló gyermeknek. Gondoljunk arra, hogy bármit tenni jobb, mintha semmit sem tennénk. Elsőként gyorsan mérjük fel a baleset helyszínét és biztosítsuk a gyermek és a saját magunk biztonságát. Ha áramütés történt, akkor áramtalanítsunk, ha utcai baleset, akkor biztosítsuk a helyszínt, tegyük ki gyorsan az elakadást jelző táblát stb.
Ha van valaki a helyszínen, kérjük a segítségét, ő hívja a mentőket, mi pedig kezdjük el az újraélesztést. Ha egyedül vagyunk, akkor kezdjük meg az újraélesztést, és egy perc után hívjunk segítséget.
Gyermekek újraélesztése >>

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.