A túlzott energiaital fogyasztás veszélyes gyermekeinkre! - egy év mérlege

ÁNTSZ
megjelent:

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011. november 1. óta gyűjti és dolgozza fel az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. Az egy év mérlege figyelmeztető adatokat tartalmaz: 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital fogyasztással összefüggő eseményről, rosszullétről, kellemetlen tünetekről.

Ártalmasak a szívre az energiaitalok?

Noha az energiaitalok felpörgetnek, és növelik a teljesítményt, ám egyesek számára nem éri meg kipróbálni. Ismerje meg a veszélyeket, melyeket az energiaitalok jelenthetnek a szívére! Ártalmasak a szívre az energiaitalok?

Az Országos Mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletektől, a gyermekorvosoktól, a háziorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskoláktól érkezett jelzések 19 százaléka a lányokat, 81 százaléka pedig a fiúkat érintette. Az elfogyasztott energiaital mennyisége a két decilitertől a 3 (!) literig terjedt. Sajnos az esetek egynegyedében (56 esetben) még alkoholfogyasztás is társult az energiaital mellé. Azoknál a személyeknél – különösen gyerekeknél, ifjaknál – akik nem szoktak a koffein tartalmú italok fogyasztásához, a túladagolás akár halálhoz is vezethet, ezért is megdöbbentő, hogy a rosszullétről beszámoló személyek 77 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves gyermekek is voltak.

Olyan, mint a méreg?

A tünetekkel jelentkezők legnagyobb része – 23-23 százalék – a 13-14 éves, 15-16 éves és a 19 éven felüli korosztályba tartozott. Az esetek 4 százaléka fordult elő a 8-10 évesek, 12 százaléka a 11-12 évesek és 15 százaléka a 17-18 évesek körében. Az energiaital fogyasztásra az esetek 37 százalékában délután, 26 százalékában délelőtt (tanítási időszak alatt!), 18 százalékában este, 14 százalékában reggel, míg 5 százalékában éjszaka került sor.

Az érintettek egy része több napszakon keresztül és különböző helyszínen is ivott energiaitalt, A legnagyobb arányban azonban otthon (36 %), az iskolában (20%), illetve közterületen, utcán fogyasztották az energiaitalt rosszullétük előtt.

A túlzott energiaital fogyasztásnak 229 esetben nem volt maradandó következménye, 123 főt (53%) kellett állapota miatt egészségügyi ellátásban részesíteni. Két esetben feltételezhető, hogy szerepet játszott a gyermekek magas vérnyomásának kialakulásában. Egy haláleset is előfordult, amely azonban közvetlenül nem hozható összefüggésbe az energiaital fogyasztással, ugyanakkor a fogyasztás körülményei hozzájárulhattak a halál bekövetkeztéhez.

Az energiaitalokat általában azért fogyasztják az emberek, hogy növeljék terhelhetőségüket például a munkahelyen, sportoláskor. Az energiaital nem szomjoltó üdítőital! A szakemberek éppen ezért arra figyelmeztetnek: a túlzott fogyasztás hosszú távon ártalmas lehet, elsősorban a szív- és érrendszerre. A koffeinben gazdag ital ugyanis emeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Egy fejlődésben lévő gyermeki szervezetre mindenképpen veszélyes. Közös ügyünk az energiaitalok fogyasztásával kapcsolatos egészségtudatos magatartás kialakítása.

(ÁNTSZ)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.