• Mennyire hatékonyak az alternatív gyógymódok a sportsérülések kezelésében?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A sportsérülések kezeléséhez sokan alternatív gyógymódokat keresnek. Azonban nem biztos, hogy ezek valóban hatásosak. Tekintsük át röviden, milyen módszerek segíthetnek azoknak, akik a gyógyszerszedést mindenképp el akarják kerülni!


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Az edzetlen, ám annál lelkesebb sportrajongók, akik hirtelen kezdenek el aktívan mozogni, vagy túlerőltetik magukat, könnyen megsérülhetnek, mivel szervezetük nincs hozzászokva az efféle megterheléshez. Hiába a szándék, ha bekövetkezik egy sérülés, a lelkesedés gyorsan alábbhagyhat. Sok élsportoló az alternatív gyógymódokat részesíti előnyben a hagyományos terápiákkal szemben.

    Hirdetések

    Homeopátiás szerek: nem több mint placebo

    Sportmasszázs: Kinek ajánlott?

    A sportmasszázs a masszázs egy olyan fajtája, mely egyre népszerűbb. Számos előnye miatt nem csak a hivatalos és amatőr sportolók használják, hanem sokan azok közül is, akik egyáltalán nem sportolnak. Sportmasszázs: Kinek ajánlott?

    A homeopátia a trauma típusától függetlenül szinte valamennyi esetben az árnikát javasolja. Ez a szer nem csupán népszerű, hanem egyike azoknak, amelyek hatékonyságát a legtöbbször vizsgálták. Ezen vizsgálatok eredményei azonban kijózanítóak, ugyanis számos kísérlet, amely gyógyhatását hivatott volna igazolni, nem járt sikerrel. A homeopátiás árnika tehát placebónak bizonyult.

    Gyógynövények

    Valamivel hatásosabbak a gyógynövény-terápiák. Kutatási eredmények szerint a fekete nadálytő (Symphytum officinale) hatékony a bokaízület sérüléseinek kezelésében. A fájdalom, a duzzanat és a mozgás korlátozottsága ezzel a készítménnyel éppoly hatékonyan kezelhető, mint a hagyományos gyógymódokkal. Mivel a növény mérgező, kizárólag kenőcs vagy gél formájában alkalmazható.

    Akupunktúra: a természetes dopping?

    Az akupunktúrát főként fájdalomcsillapítás céljából veszik igénybe. Kevesen tudják, hogy egyes vizsgálatok szerint az akupunktúra javítja a fizikai teljesítőképességet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha ezt tudományosan is igazolnák, akkor az akupunktúrát tulajdonképpen olyan doppingszernek tekinthetnénk, amellyel nem jut semmiféle kémiai anyag a szervezetbe.

    Masszázs és hagyományos fizioterápia

    A masszázs már olyan régóta része a betegek felépülését segítő eszköztárnak, hogy talán nem is tekinthető alternatív gyógymódnak. Különösen a sportmasszázs, mely a sérülések megelőzése mellett azok kezelését is szolgálja. Azonban ezek hatékonyságát is kevés tudományos vizsgálat támasztja alá.

    Aki mindezek ellenére is a természetes gyógymódokhoz ragaszkodik, legjobb, ha a hagyományos fizioterápiát választja, mivel ez bizonyítottan alkalmas a sportsérülésekből való felgyógyulási időszak lerövidítésére. Ugyan a fizioterápia nem alternatív gyógymód, de ha emellett dönt, biztosan nem kerül semmilyen vegyi anyag a szervezetébe.

    (WEBBeteg – B. M., Forrás: stern.de)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

    A futball kontakt sportág, melyben nagy a sérülések veszélye. Különösen a lábak érintettek. Az izmok, szalagok és csontok sérülései hozzátartoznak a focisták mindennapjaihoz.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Fájdalomcsillapítás: ezeket a készítményeket kerülje el, ha paracetamolt vesz be

    A fájdalom és a láz csillapítására számos gyógyszer kapható a patikákban, melyek közül a paracetamolalapú változatok az egyik legismertebb csoportot képviselik. Talán ártalmatlannak tűnhet bekapni egy-egy pirulát a fejfájás vagy megfázás tüneteire, azonban ne feledje, hogy ezek a gyógyszerek is kiválhatnak mellékhatásokat vagy kölcsönhatásba léphetnek más szerekkel, például étrend-kiegészítőkkel.

    A homeopátia hatástalan

    Vezető tudósok állítása szerint a homeopátia terápiás zsákutca. Egy szisztematikus vizsgálat után arra a következtetésre jutottak, hogy nem hatékonyabb, mint a placebo készítmények.

    Nagy gondot kell fordítani a koponyasérülések megelőzésére - konferencia

    A koponyasérülések megelőzésének fontosságát hangoztatták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) e témában rendezett konferenciájának előadói kedden a baranyai megyeszékhelyen.

    Patellofemorális fájdalom (elülső térdfájdalom)

    A sérülés oka, hogy a térdkalács (patella) nekidörzsölődik a combcsontnak, és ez irritációt, valamint a porcok kopását okozza. A térdkalács stabil csúszását a térd hajlítása és nyújtása közben a rajta gördülő izmok erejének egyensúlya biztosítja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.