• Kullancs elleni védőoltás

    A helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény alatt valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) elleni vakcinákat értik. Kétféle védőoltás létezik.

    Kullancs elleni védőoltás

    Kullancsok és betegségek


    1/4 A kullancs kiszedése
    2/4 Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?
    3/4 Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik
    4/4 Kullancs elleni védőoltás

    Az elnevezés félrevezető. Nincs ilyen, legalábbis emberek számára kifejlesztett kullancs elleni védőoltás. Ausztráliában és Afrika egyes területein, sőt Nagy-Britanniában is próbálkoznak kérődzőknek adható kullancs elleni védőoltással. Ezen esetekben a kullancs szervezetében lévő anyagokkal szemben indukálnak immunválaszt. Nincs kizárva, hogy lesz egyszer emberi felhasználásra is alkalmas, valóban kullancs elleni oltóanyag. Ha egyszer ilyen védőoltást kapnánk, akkor magával a kullanccsal szemben lennénk immunisak: szervezetünk megtámadná a kullancsot, még azelőtt, hogy a benne lévő kórokozókat belénk juttatná. Ez a védekezés tudományosan alátámasztott lehetőség, és megvédhetne minket valamennyi ismert és ismeretlen, kullancs által terjesztett fertőzéssel szemben. Ennek ellenére, emberi felhasználásra nem terveznek ilyen oltást.

    Kullancs - Milyen védőoltások léteznek?

    FONTOS!


    Az esetleges kullancscsípés után 1 hónapon belül nem szabad megkezdeni az oltási sorozatot. A kullancscsípés után adott védőoltásnak haszna nincs, veszélye azonban van! Kullancscsípés után semmilyen védőoltásnak nincs helye!

    A helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény alatt valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) elleni vakcinákat értik. Kétféle védőoltás létezik. Mindkettőnek van gyermek és felnőtt változata.

    Csaknem azonos oltóvírust tartalmaznak, bár a gyártástechnológiában vannak fontos különbségek. 

    A két oltóanyag oltási menetrendjében is vannak különbségek, de ezek nem jelentősek. Célszerű az oltásokat a szezontól távoli időszakban (még télen) megkezdeni, hogy a szezonra már védettekké váljunk. Bár a szakemberek ezt rendszeresen hangsúlyozzák, az emberek többnyire a szezon alatt (tavasszal és nyáron) kérik az oltási sorozat megkezdését. Természetesen, ennek sincs semmi akadálya. Az oltási sort célszerű ugyanazzal az oltóanyaggal befejezni, amellyel az oltásokat megkezdték. 

    Hirdetések

    Gyorsított oltási menetrend

    Kullancs
    Kullancs

    Ha már megkaptuk az első oltást, a következő egy hónap múlva lenne esedékes. Amennyiben elmúlt már 7 nap az első oltás után, de a 2. oltás előtt kullancsot találunk magunkon, akkor a 2. oltást előrébb kell hozni, minél hamarabb be kell adni. Azért kell így eljárni, mert az első oltás még nem ad védettséget, de egy héttel később már a 2. oltás beadásával a védettség kialakítható, így az első oltás után egy héttel már a kullancscsípés által okozott fertőzés egy újabb oltással kivédhető. Fontos, hogy megbízható védelem csak a teljes oltási sor esetén biztosított, nem éri meg kockáztatni!

    Mindkét oltással kidolgoztak egy (vagy több) gyorsított oltási menetrendet. Ezek azonban kevésbé hatékonyak, több oltást (és pénzt) igényelnek. Emiatt csak akkor tartom indokoltnak, ha a gyermekünk veszélyes helyre megy táborozni, és már nincs 1 hónapunk a védettség hagyományos menetrend szerinti kialakítására. A táborozáskor nincs jelen a szülő, aki gondosan átvizsgálná a gyermekét, vagy a megelőzésként használható kullancsriasztó spray használatát biztosítaná.

    A videó lejátszásához kattintson a képre!

    Kullancs elleni védőoltás: A javasolt oltási menetrend és ellenjavallatok

    A javasolt oltási menetrend tehát: 0, 1, 12. hónap. A második oltás után pár nappal már védettnek tekinthető a páciens. A 4. oltást 3 év szünet után kell beadni. Ezután minden 5. évben kell 1-1 ampullát adni, amíg el nem érjük az 59. életévünket. Ezután 3 évente kell 1-1 emlékeztető oltást felvenni, az élet végéig (ill, amíg újabb, ezt módosító ajánlás nem születik). Minden ampulla azonos oltóanyagot tartalmaz, függetlenül attól, hogy emlékeztető vagy alapimmunizálásról van szó.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az oltásokat dokumentálni kell, a dokumentációnak a páciens birtokában is kell lenni (oltási könyv). Az oltást nem szabad beadni épp most zajló friss fertőzés, lázas betegség esetén, de nincs ellenjavallat nátha, köhögés esetén. Allergiás reakció a gyakorlatban nem fordul elő, emiatt semmilyen allergiás előzmény sem jelent ellenjavallatot (kivéve, ha esetleg maga az oltás okozott volna korábban allergiát). Az előzményben szereplő bármilyen más eredetű súlyos allergiás reakció esetén célszerű az oltás után 1-2 órát a rendelőben várakozni, de egyéb teendő nincs.

    Korábban forgalomban volt az USA-ban egy oltóanyag a Lyme-betegség ellen is, azonban ezt kivonták a forgalomból, és úgy látszott, egyhamar nem lesznek újabb próbálkozások. Mostanra azonban a legfontosabb problémákon sikerült túljutni, és állatkísérletben kipróbáltak és hatékonynak találtak egy új oltóanyagot, ami lehetővé teszi, hogy 5-10 év múlva esetleg emberi oltóanyag készüljön a Lyme betegség ellen is, ami bár enyhébb lefolyású, de százszor gyakoribb, mint a kullancsencephalitis.

     A téma cikkei


    12/1 Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik
    12/2 A kullancs kiszedése
    12/3 Kullancs elleni védőoltás
    12/4 Kullancs által terjesztett betegségek
    12/5 Hol élnek a kullancsok és vannak-e természetes ellenségeik?
    12/6 Kullancsveszély - sok a feélreértés
    12/7 Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?
    12/8 Kullancs okozta kórok - Figyelje a tüneteket!
    12/9 Milyen kórokat terjeszthet a kullancs?
    12/10 Kullancsok - Tények és tévhitek
    12/11 A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (Kullancsencephalitis)
    12/12 A borreliosis okai és tünetei

    (WEBBeteg - Dr. Lakos András)

     

    3/4 Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik | 4/4 | Következő oldal

     

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Terhesség és vezetés

    Hasznos a biztonsági öv használata, megelőzi az anya sérüléseit és így csökkenti a magzati halálozást is.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    Hajlamosító tényezők

    Az öröklődésnek meghatározó szerepe van a visszértágulat elsődleges formájának kialakulásában.

    Multifokális szemüveg

    Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük, hogyan is van ez? Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

   •  

    Hozzászólások (2)
    Írta: Popeye
    Kedves eva7171!Kérem, hogy itt informálódó embertársaink érdekében ne terjesszen sületlenségeket!Az Ön hozzászólásához két lényeges idézet kapcsolódik a fenti szövegből, nem tudom, olvasta-e?1. "A helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény alatt valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) elleni vakcinákat értik."2. "Korábban forgalomban volt az USA-ban egy oltóanyag a Lyme-betegség ellen is, azonban ezt kivonták a forgalomból,"1. állítás: az oltás a kullancs által okozott agyvelőgyulladás ellen véd.2. állítás: Lyme kór ellen jelenleg nincs védőoltás, noha korábban az USA-ban volt ilyen próbálkozás, de Magyarországon NEM.Rövid logikai következtetés: az Ön gyermeke kapott agyvelőgyulladás elleni oltást, és nem kapott agyvelőgyulladást.Az Ön gyermeke Lyme kórt kapott, ami ellen NINCS védőoltás.A két fenti esemény időben egymáshoz közel (esetleg közvetlenül egymás után, vagy egyszerre) következett be. FONTOS: A két eseménynek ettől még nincs köze egymáshoz! Amennyiben az agyvelőgyulladás elleni oltás hajlamosítana Lyme kórra (azt, hogy direkt megfertőz, talán ne feltételezzük, mert elég erőteljes összeesküvés elméletek területére tévedünk), ennek lenne irodalma, ezirányban kötelezően végeznének kísérleteket, és amennyiben az úgymond "gonosz" gyártók ezt nem tennék meg (bár a hatóság kötelezné rá őket) akkor is tele volna az internet (ami még nem mérvadó, mert minden idióta irkál oda, ha kell, ha nem) és ami még fontosabb: az Ön orvosának a praxisa az Önéhez hasonló panaszokkal.Remélem segíthettem.Üdv.Popeye

    Írta: Popeye
    Kedves eva7171!Kérem, hogy itt informálódó embertársaink érdekében ne terjesszen sületlenségeket!Az Ön hozzászólásához két lényeges idézet kapcsolódik a fenti szövegből, nem tudom, olvasta-e?1. "A helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény alatt valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) elleni vakcinákat értik."2. "Korábban forgalomban volt az USA-ban egy oltóanyag a Lyme-betegség ellen is, azonban ezt kivonták a forgalomból,"1. állítás: az oltás a kullancs által okozott agyvelőgyulladás ellen véd.2. állítás: Lyme kór ellen jelenleg nincs védőoltás, noha korábban az USA-ban volt ilyen próbálkozás, de Magyarországon NEM.Rövid logikai következtetés: az Ön gyermeke kapott agyvelőgyulladás elleni oltást, és nem kapott agyvelőgyulladást.Az Ön gyermeke Lyme kórt kapott, ami ellen NINCS védőoltás.A két fenti esemény időben egymáshoz közel (esetleg közvetlenül egymás után, vagy egyszerre) következett be. FONTOS: A két eseménynek ettől még nincs köze egymáshoz! Amennyiben az agyvelőgyulladás elleni oltás hajlamosítana Lyme kórra (azt, hogy direkt megfertőz, talán ne feltételezzük, mert elég erőteljes összeesküvés elméletek területére tévedünk), ennek lenne irodalma, ezirányban kötelezően végeznének kísérleteket, és amennyiben az úgymond "gonosz" gyártók ezt nem tennék meg (bár a hatóság kötelezné rá őket) akkor is tele volna az internet (ami még nem mérvadó, mert minden idióta irkál oda, ha kell, ha nem) és ami még fontosabb: az Ön orvosának a praxisa az Önéhez hasonló panaszokkal.Remélem segíthettem.Üdv.Popeye