Elhízás: A BVI egy teljesen új módszer

Medipress
megjelent:

Az eddigi elhízást ellenőrző eszközöket hamarosan egy háromdimenziós testszkenner váltja fel, amely képes a has körüli zsír mérésére. A nagyjából kétméteres fülke 16 érzékelővel és 32 kamerával rendelkezik, így a test zsíreloszlását rendkívül részletesen képes kielemezni.

A testsúlyt, a testmagasságot, a testalkatot, a kort, a nemet és a kórelőzményeket is figyelembe véve az eddigieknél pontosabban képes meghatározni az egészségkockázat mértékét. A gépet egy brit cég, a Select Research fejlesztette ki Worcesterben, és eddig több, mint 2000 férfit és nőt vizsgáltak meg a segítségével.

Jóllehet, egyes orvosok szerint az új módszer túlságosan drága és a has körüli zsír egy olcsóbb eszközzel ugyanilyen jól meghatározható, a gyártók úgy vélik, a BVI a BMI-nél (testtömeg index) sokkal pontosabb eredményt ad az egyén elhízottságának mértékéről.

A Daily Mail Richard Barnesnak, a Select Research munkatársának véleményét idézte: „A legtöbben tudják, hogy a hasi elhízás nagy kockázatot jelent az egészségre. A BVI egy teljesen új módszert nyújt ennek mérésére, amire a BMI egyszerűen nem képes, mert nem erre találták ki.”

A beteg alsóneműre vetkőzve besétál a nagyjából kétméteres kabinba, a gép pedig végignézi a testét. A képet egy biztonsági szerver tárolja név nélkül, és csupán az illetékes orvosok férhetnek hozzá. Az egész vizsgálat mindössze 2-3 percig tart.

„A BVI lehetővé teszi az emberek testtérfogatának kiszámítását, továbbá a rájuk váró lehetséges egészségügyi kockázatok kimutatását. A hastérfogat-index jól jelzi az anyagcsere-betegségek kialakulásának esélyét. ” - nyilatkozta Asad Rahim, a Heartlands Hospital alkalmazottja.

Medipress

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.