A munkahelyi hatások fokozzák az elhízást - Kutatás

Medipress
megjelent:

A stresszes munkakörülmények direkt, és indirekt módon befolyásolják az egészségre irányuló viselkedést. A stressz közvetlenül hat a hormonális és idegrendszerre, ami elősegíti a hasfal zsírképződését, valamint a nemi hormonok csökkenését.

Egy új kutatás megállapította, hogy egy tipikus amerikai munkahelyen lévő munkahelyi stressz, illetve a fizikai aktivitás hiánya erős kapcsolatban van az elhízással. A kutatók nagy meglepetésére a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend csak kevéssé volt képes ellensúlyozni a munkavállalókra nehezülő krónikus stresszt.

A Rochesteri Egyetem Orvosi Kara nagy gyárakban dolgozó 2782 munkavállalót vizsgált meg New York-ban, azonban a megállapításokat általánosan lehet alkalmazni szinte minden munkahelyzetben. Az eredményeket a Journal of Occupational and Environmental Medicine 2010 januári számában publikálták.

Negatívan hat a munkahelyi stressz és az időhiány

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Diana Fernandez, közegészségtanász megállapította, hogy a munkahelyi nyomás növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a metabolikus szindróma, a depresszió, a kiégés, az általános nyugtalanság és az elhízás kockázatát.

Véleménye szerint itt az idő, hogy a munkáltatók tegyenek valamit dolgozóik egészségének megőrzése érdekében. „Fontos lenne erősíteni az egészségesebb munkahelyi étkezést, illetve lehetőséget teremteni a fizikai aktivitásra” – tette hozzá.

Fernandez szerint egy tipikus nap stresszes ülésekből, vagy a számítógép előtt telik, ezután hazaérve a dolgozó a televízió előtt kapcsolódik ki. Ráadásul a munkahelyi automatákból gyorsabban fogynak a zsiradékban és energiában gazdag rágcsálnivalók, ugyanis a dolgozók egy részének nincs ideje igazi ebédre.

Journal of the American Medical Association beszámolója szerint az Egyesült Államokban férfiak között 32%-os, nők között 35%-os a kifejezetten elhízottak aránya, azonban ide számítva a túlsúlyosakat is, a felnőtt lakosság 72%-a rendelkezik az optimálisnál magasabb testtömeggel.

Munkahelyi ártalmak

A kutatási eredményei az elhízás hátteréről

Jelen vizsgálat eredményei tükrözik az országos statisztikát. A kutatók közel 2800 munkavállalót tanulmányoztak, a súly megítélésére a testtömeg index (BMI) mérőszámot alkalmazták. A túlsúly/elhízás definíciószerűen a 24,9-nél magasabb BMI volt. A munkavállalók 72-75%-a bizonyult túlsúlyosnak, vagy kifejezetten elhízottnak.

A legtöbb résztvevő középkorú, fehér bőrű, házas, legalább középfokú végzéssel rendelkezett, relatív jól kerestek (legalább évi 60 ezer dollár), átlagosan 22 éve dolgoztak a cégnél.

A dolgozók 65%-a két, vagy több órát nézet televíziót, ezek 77%-a volt túlsúlyos, ezen felül a napi négy órás TV-nézés 150%-kal növelte az elhízás kockázatát. „Még nem tudjuk biztosan, a TV miért növeli a túlsúly esélyét, azonban más kutatások szerint TV-nézés közben a felnőttek több zsíros ételt fogyasztanak” – magyarázta Fernandez.

Összegzés

A stresszes munkakörülmények direkt, és indirekt módon befolyásolják az egészségre irányuló viselkedést. A stressz közvetlenül hat a hormonális és idegrendszerre, ami elősegíti a hasfal zsírképződését, valamint a nemi hormonok csökkenését, ami szintén súlynövekedéshez vezet. Közvetett módon a stressz zsíros és cukros ételek tömeges fogyasztásához, valamint fizikai inaktivitáshoz vezet.

Tesztek, kalkulátorok

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.