• Mikortól beszélhetünk hasi elhízásról? Miért veszélyes?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Napjainkban már világszerte meghatározó rizikófaktornak tartják a hasi elhízást (a hason belüli fokozott zsírszövetképződést) a 2-es típusú diabétesz és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában.

    Mikor beszélünk hasi elhízásról?

    A definíció szerint férfiak esetében 0,9 derék/csípő arány, nők esetében 0,8 derék/csípő hányados felett beszélünk hasi elhízásról.

    Hirdetések

    Európában a férfiaknál 102 centiméter, a nőknél pedig 88 centiméter haskörfogat felett tekinthető kórosnak az elhízás.

    Miért jelentős rizikófaktor a hasi elhízás?

    Ellenőrizze magát!


    A haskörfogat azért is jelentős tényező, mert önmagában, bonyolultabb kivizsgálás nélkül magasabb kardiovaszkuláris kockázatokra utal (normálistól eltérő koleszterinszint, magas vérnyomás, megnövekedett vércukorszint).

    Ezért fontos kiemelni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésénél, korai felismerésénél és gyógyításánál ez a rizikófaktor sokkal nagyobb figyelmet kapjon.

    Lényege abban van, hogy ha a zsír a hasi szervek között rakódik le, nagyobb a kockázata bizonyos súlyos betegségek kialakulásának, mint a zsír bőr alatti felhalmozódásánál, mely utóbbi inkább a körte típusú elhízásban figyelhető meg.

    Önmagában a testsúly és a testtömegindex nem mond semmit az elhízás típusáról, ezért van szükség a haskörfogat mérésére és a derék/csípő hányados meghatározására.

    Mit lehet tenni ellene?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kanadai tanulmány igazolta, hogy a hasi elhízás kialakulásában nagy szerepet játszik a genetika, ezért érdemes szüleink, nagyszüleink példájából okulva korán odafigyelni az életmódra, ugyanis minél kisebb a túlsúly, annál könnyebb attól megszabadulni.

    A hasi elhízás kezelése során is a diétáé és a mozgásprogramé a fő szerep.

    Mivel gyakran társul cukorbetegség is, ezért a fogyókúra során mindig szoros orvosi kontroll szükséges a szövődmények megelőzése céljából.

    Minden leadott centiméter növeli a várható élettartamot, érdemes élni a lehetőséggel.

    A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei


    A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn.
    Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.
    Ha Ön egyre túlsúlyosabb és fogyókúrás próbálkozásai rendre csődöt mondanak, jóval nagyobb az esélye, hogy Ön 2-es típusú cukorbeteg lesz. Elhízás nélkül ritkán alakul ki 2-es típusú diabétesz (ezzel szemben az 1-es típusú diabéteszre fogyás jellemző).
    A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei>>

    (Fogyhat.hu/Dr. Csuth Ágnes    
    Vital Balance Életmód Program
    )

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Szerdától tilos a megengedettnél több transzzsírsavat tartalmazó élelmiszert forgalmazni

    Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.