Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

A hasra rakódott zsírrétegek nem csak optikailag hátrányosak, hanem olyan hormonok termelődését is beindítják, amelyek extrém módon ártalmasak egészségünkre. A hasi elhízás lehetséges következményei között a szív- és érrendszeri megbetegedések, az agyvérzés és a cukorbetegség szerepel.

Ellenőrizze magát!

Sokan nem ismerik fel a jelentőségét

Orvosi körök minden figyelemfelhívása ellenére mindeddig úgy tűnik, az emberek többsége fittyet hány a komoly kockázatokra – derült ki a belfasti Queen’s Egyetem Európa szerte mintegy 12 ezer résztvevő bevonásával elkészített tanulmányából.

Tíz megkérdezettből kilenc egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy a hasi elhízás nem csak egyszerűen egészségtelen, hanem számos megbetegedés kiváltója lehet. Egy másik tanulmányból az is kiderül, hogy a legtöbb ember pusztán amiatt szeretne fogyni, hogy jobban nézzen ki, és nem pedig abból kifolyólag, hogy egészségesebb legyen.

A hasi elhízásnak pontosan abban rejlik a legnagyobb veszélye, hogy egy-egy drasztikus villámdiéta során az érintettek ugyan csökkenthetik testsúlyukat, ám éheztetés következményeként a hasi zsírszövetek tűnnek el a legkésőbb.

Mi lehet a megoldás úszógumi ellen?

A táplálkozás-szakértők egybehangzó véleménye szerint a leghatékonyabb védelmet az jelentheti, ha a szénhidrát-bevitelt jócskán csökkentjük (low-carb diéta), s ehhez megfelelő mennyiségű és gyakoriságú testmozgás párosul.

Aki tehát biztosra akar menni, és messze el akarja kerülni a hasi elhízással járó kockázatokat, az nem csupán a testtömeg-indexét kíséri figyelemmel, hanem hasi körfogatát is rendszeresen ellenőrzi. A szakértők véleménye szerint a nők esetében 80, míg a férfiaknál 94 centiméter alatt nem jelentenek veszélyforrást a hasra telepedett zsírszövetek.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
K. J., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.