• Genetikai ok lappanghat a gyerekkori elhízás mögött?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyerekek egy részénél a túlzott elhízást a DNS-molekula bizonyos részeinek hiánya okozhatja - jelentették brit kutatók a Nature tudományos magazin online kiadásában vasárnap.

    A Cambridge-i Egyetem kutatói háromszáz, legalább 100 kilogrammos testtömegű, tíz év alatti gyerek DNS-állományában kerestek hiányzó, illetve ismétlődő szakaszokat.

    Hirdetések

    Megállapították, hogy több, ritkán előforduló hiány növeli az elhízás esélyét. Az egyik ilyen hiány jelenlétét 1200 súlyosan elhízott gyereknél vizsgálták, és a felmérésben résztvevők kevesebb mint egy százalékánál találták meg.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 16-os kromoszómán lévő hiány nyilvánvalóan gondot okoz, mert így hiányzik egy olyan gén is, amelyre az agynak van szüksége ahhoz, hogy az étvágyat szabályozó leptin hormonra megfelelően tudjon válaszolni.

    Azok a gyerekek, akiknél hiányzott ez a DNS-darabka, alig csillapítható éhséget éreztek. "Nagyon-nagyon éhesek voltak, mindig enni akartak" - idézte fel Sadaf Farooqi, a kutatás egyik vezetője.

    A tanulmányban szereplő családok közül négyre már a brit gyermekjóléti hatóságok is felfigyeltek, a szülőket hibáztatták gyerekük kóros kövérségéért, azt feltételezve, hogy túletetik őket. A kutatók közbenjárására két esetben megszüntették az eljárást, további kettőnél még folynak az egyeztetések.

    A mostani vizsgálatban a korábbiakhoz képest nagyobb DNS-szakaszok hiányát elemezték, a 16-os kromoszómán talált hiány például kilenc gént érint. A kutatási eredmények segítik az elhízással összefüggésben lévő kromoszómarészek feltárását.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Az elhízáshoz vezető okok

    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriamennyiséget.

    Először iktattak ki betegséget okozó DNS-t humán embrióból

    Először metszettek ki sikerrel humán embrióból hibás DNS-darabot, amely egy öröklődő, súlyos szívbetegségért felelős - írta a BBC hírportálja a Nature tudományos folyóiratban szerdán megjelent tanulmány alapján.

    Géntérkép - Még nem váltotta be a reményeket

    Tíz évvel azután, hogy Bill Clinton akkori amerikai elnök és Tony Blair volt brit kormányfő bejelentette: elkészült az első emberi géntérkép, az orvostudomány még mindig vár a beígért előnyökre.

    Mik azok az ugráló gének?

    Sokkal gyakoribbak az ugráló géneknek is nevezett DNS-darabkák, mint azt eddig bárki hitte, és mindenkinél eltérő, egyéni mintázatot alkotnak - közölték amerikai kutatók.

    Súlyos elhízás: genetikai oka lehet?

    A felfedezés újabb adalékul szolgál az elhízás örökletességéről szóló vitában, mert a beteges mértékben elhízott emberek egy részénél ugyanaz a mintegy 30 gént tartalmazó DNS-szakasz hiányzik a vizsgálat szerint.

    Genetikai állományunk - A DNS újabb titkai

    Korábbi tanulmányok is igazolták, hogy létezik egészséges élet úgy, hogy a teljes humán genom egy-egy darabja hiányzik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.