• A súlycsökkentés egy kevésbé ismert pozitív hatása

    Szerző:
    WEBBeteg

    A diétával, mozgással vagy műtéttel elért súlycsökkenés a veseproblémákkal élő elhízott embereket védi veseműködésük további romlásától - állapították meg amerikai kutatók.

    A vese kiszűri a vérből a mérgező anyagokat, amelyek így a vizelettel távoznak. Ez a funkciója azonban sérülhet, ezáltal a káros anyagok felhalmozódhatnak.

    Hirdetések

    Az elhízott embereknél egyéb problémák mellett a vesekárosodás kockázata is növekszik. Sankar Navaneethan, az ohiói Cleveland Klinika munkatársa kollégáival 13 tanulmány adatait elemezte, melyek azt vizsgálták, milyen hatással van a vese működésére a testsúly csökkentése.

    Megállapították, hogy az elhízott, vesebeteg emberek diétával vagy mozgással történt súlyvesztése csökkentette a vesekárosodást jelző egyik értéket, a vizeletben található fehérje mennyiségét.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A műtéti úton elért súlycsökkenés pedig normalizálhatja a vesében a méreganyagok eltávolításának ütemét.

    Jelenleg 20 milliónál több amerikainak van krónikus vesebetegsége.

    "A veseproblémák szaporodásával összefüggő egészségügyi költségek megdöbbentőek" - véli Navaneethan. A metaelemzés a Clinical Journal of the American Society Nephrology című szaklap legfrissebb számában jelent meg.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

    A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.