A jeges kávé annyi kalóriát tartalmazhat, mint egy teljes étkezés

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász megjelent:

A nagy melegben igazán frissítő egy jó jeges kávé, ám utána jobb, ha kihagyja az ebédet, vagy egyenesen az edzőterembe megy, mivel egyes jeges kávékkal annyi kalóriát juttat a szevezetébe, mint egy teljes étkezéssel – figyelmeztet egy rákkutató alapítvány.

A World Cancer Research Fund a rák és az elhízás összefüggését vizsgáló kutatás keretében vizsgálta meg tüzetesebben egyes étteremláncok jeges kávéjának kalóriatartalmát.

Azt tapasztalták, hogy a többség több, mint 200 kalóriát tartalmaz, ám nem ritka a 450-500 kalóriás jeges kávé sem! Ez az érték különösen magas, ha figyelembe vesszük, hogy az ajánlott napi kalóriabevitel nők számára 1000-1500 kalória.

Szirup és tejszínhab nélkül!

A tény, hogy 400-500 kalóriás kávékat is lehet kapni, mindenképpen riasztó, hiszen ez egy főétkezés kalóriamennyisége kellene, hogy legyen, nem egy frissítő italé – mondta Dr. Rachel Thompson. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a rákos megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne, ha a túlsúlytól megszabadulnánk, hiszen az növeli bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Thompson szerint semmi gond nincs azzal, ha időnként megiszik egy jeges kávét, ám figyeljen oda, hogy azt cukor és szirup nélkül, illetve sovány tejjel kérje. Felejtse el a tejszínhabot is!

Az ínycsiklandó kinézetű, habos kávécsodák rendszeres fogyasztásával gyorsan túlsúlyos lesz, ami nem csak a rák, hanem egyéb súlyos betegségek (diabétesz, szív-és érrendszeri megbetegedések) kialakulásának kockázatát is növeli.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Reuters
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.