30 kilós fogyás pár hét alatt?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Lehetséges nyolcvankét kilóról ötvennégyre fogyni pár hét alatt? Ha az emberek esetében is működik az az egereken már sikeresen tesztelt mesterséges hormon, amelyet amerikai tudósok kísérleteztek ki, mindez nem lehet probléma.

Egy mesterséges hormon segítségével egy hónap alatt eredeti testsúlyuk közel 30 százalékától szabadultak meg az amerikai Bloomington városában található Indiana Egyetem laboratóriumában élő kísérleti egerek.

Az óriási súlycsökkenés során a rágcsálók testén található zsírréteg 62 százalékkal csökkent a megfigyelés 30 napja alatt. Richard DiMarchi, a kutatók vezetője azt reméli csapata felfedezésétől, hogy hamarosan a túlsúlyos embereknek is segíthet, hogy „súlyos” problémájuk számos félresikerült fogyókúra után pár hét alatt megoldódjon.

A tudósok által kifejlesztett új, mesterséges hormon hatása a glucanon és GLP-1 (Glucanon-Like-Peptide-1) elnevezésű természetes hormonokéval egyezik meg, amelyek a szervezet cukor-anyagcseréjét szabályozzák.

Az új anyagot a kutatók hetente egyszer fecskendezték a kísérletben résztvevő rágcsálók szervezetébe, amelyek már az első héten óriási – testsúlyuk 25 százalékának megfelelő – fogyást produkáltak. Az első hónap végére az egerek kiindulási testsúlyuk 28 százalékával lettek könnyebbek.

Kalkulátorok fogyókúrához

Nem csak az étvágyat csökkenti

Már korábbi tanulmányok is beszámoltak arról, hogy a két hormon nem csak az étvágyat csökkenti, hanem a szervezet által felhasznált kalóriák számát is drasztikusan növeli, s ez vezet a tekintélyes fogyáshoz.

A GLP-1 az egyes étkezések után szabadul fel, és az inzulin termelődését stimulálja, amelyet azonban a szervezet nagyon gyorsan feldolgoz.

A szakemberek emiatt fejlesztették ki a GLP-1-hez hasonlóan működő, találóan GLP-1-Analogon névre keresztelt szintetikus anyagot, amely „példaképéhez” hasonlóan működik, ám azzal ellentétben jóval hosszabb ideig fejti ki hatását.

A tudósok minden biztató eredmény ellenére nem szeretnék, ha találmányukból egy újfajta „divat-tabletta” válna, amelyet mindenki „hanyatt-homlok” szedhetne. Reményeik szerint a majdani készítmény a kóros elhízás és a cukorbetegség diabetes mellitus nevű változata esetében segítene a rászorulókon.

Ugyanakkor a rágcsálók esetében tapasztalt pozitív hatás után még igen hosszú az út odáig, hogy emberek esetében terápiás körülmények között is bevethető legyen – írja a felfedezésről a „Nature Chemical Biology” című szaklap oldalain.

(WEBBeteg - K. J. fordító)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.