A gyomorszűkítő műtét csökkenti a rák kockázatát

Független Hírügynökség
megjelent:

A kövér nőknél a gyomorszűkítő műtét akár 40 százalékkal is csökkenti a rák kockázatát, fedezték fel svéd kutatók. De rejtélyes módon a férfiaknál nem mutatkozik ekkora jótékony hatása az ugyanilyen operációnak.

A legfrissebb kutatások szerint a kövérség a második legfontosabb megelőzhető oka a ráknak (a dohányzás után). Az Egyesült Államokban a férfiaknál a rákbetegségek 14 százalékát tulajdonítják a kövérségnek, a nőknél pedig a 20 százalékot. Mostanáig azonban nem feltételezték, hogy a kövérség sebészi megszüntetése is csökkenti a rák kockázatát.

A Gothenbergi Egyetem kutatói 1987-től átlagosan 11 éven át kísértek figyelemmel 2.010 kövér férfit és nőt, akik gyomor- vagy vékonybélcsökkentő műtéten estek át, valamint 2.037 olyan kövér pácienst, aki csak hagyományos kezelést kapott. Az a csoport, amelyik kés alá feküdt, a 10 év alatt átlagosan 20 kilót adott le, a másik viszont még 1,3 kilót szedett fel.

A sebészileg soványított csoportban 117 új rákos eset keletkezett, a nem operáltaknál viszont 169. Ennél sokkal nagyobb volt az eltérés a nőknél, ahol 42 százalékkal kevesebb első rákos megbetegedés fordult elő azoknál, akiket operáltak kövérség ellen.

Nem tudják a különbség okát

Nem tudják, miért van ilyen nagy eltérés a férfiak és a nők között. Az egyik feltételezés az, hogy mivel a férfiak lényegesen kevesebben voltak a csoportban, mint a nők, ezért keletkezik statisztikai torzulás az adatokban.

A másik, meggyőzőbbnek tűnő magyarázat az, hogy a gyomorszűkítő sebészeti beavatkozásnak hatása lehet a nők klimax utáni emlő- és méhrákjára. A kutatókat az is meglepte, hogy a rák kockázatának csökkenése nem függ attól, hogy a megoperáltak hány kilót adtak le.

A tanulmány a The Lancet Oncology című brit orvosi lapban jelenik meg csütörtökön.

WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor

Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk.
BMI - Testtömegindex kalkulátor

(FH)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.