Nem jó, ha nagy a baba

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Manapság nem csak a babák nagyobbak, súlyosabbak, mint korábban, hanem a kisgyermekek, tinik és felnőttek is. Ezt a trendet az orvosok egyre aggasztóbbnak ítélik, hiszen a korai elhízás következményeként egyre korábban jelentkeznek a szív-és érrendszeri megbetegedések is.

Manapság a 0-6 hónapos csecsemőknél mintegy 59 százalékkal gyakoribb a túlsúly, mint 20 évvel ezelőtt. Annak ellenére, hogy a pufók csecsemőkről még mindig az a nézet él, és terjedt el, hogy kicsattannak az egészségtől, a szakemberek nem győzik hangsúlyozni a korai elhízás megelőzésének fontosságát. Ez nem csak a csecsemő testsúlyának figyelemmel kísérését foglalja magába, hanem a fogantatást megelőzően és a terhesség folyamán az anya testsúlyának normalizálását is.

Mi a PCOS?

A legújabb elméletek szerint a terhesség során felszedett kilók ideális mennyisége a várandósságot megelőző testsúlytól függ:
az alacsony, 19,8 alatti BMI-vel rendelkezőknél 14-20 kg,
a normál, 19,8-26 BMI-vel rendelkezőknek 12,5-17,5 kg,
a magas, 26 feletti BMI–vel rendelkezőknek 7,5-12,5kg
Bővebben a terhesség alatt felszedett kilók veszélyeiről

Ha kövér a mama, kövér a baba?

Amennyiben a kismama a terhesség során többet hízik, mint az ideális lenne, az nagyban növeli a gyermek elhízottságának esélyét – állítja Dr. Christine M. Olson, az Ithacai Cornell Egyetem professzora.

Kutatásuk során 208 anya-gyermek párost követtek figyelemmel a terhességtől a gyermek három éves koráig. Azt tapasztalták, hogy azon édesanyák gyermekei, akik a normálisnál többet híztak a terhesség alatt, 40 százalékkal nagyobb arányban lesznek túlsúlyosak három éves korukra. Ezzel szemben a terhesség alatt normális testsúlyú nők gyermekeinek csak 24 százaléka volt három éves korára elhízott.

Azoknál a gyerekeknél nagyobb volt az elhízás esélye, ahol az anyának a terhesség alatt diagnosztizált diabétesze volt, vagy ahol az apa is túlsúlyos.

Megelőzés

Az egyik legfontosabb dolog, hogy már a fogantatást megelőzően sikerüljön az ideális testsúly elérése. Emellett be kellene tartani a terhességre előírt ideális testsúlynövekedést, ami 12-16kg, attól függően, hogy a kismama vékonyabb, vagy teltebb a terhesség előtt.

Sajnos a jelenlegi statisztikák szerin a nők 60 százaléka túllépi az ajánlott súlygyarapodási határt.

Az első hat hónapban történő kizárólagos szoptatás szintén segít megelőzni a gyermek elhízását.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; HealthDay
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.