• Túlsúlyt cipel a népesség fele

    Szerző:
    WEBBeteg

    A 18 év felettiek átlagos testtömeg-indexe a normál fölötti túlsúlyos kategóriába sorolható, a 45 évnél idősebb korosztálynak 65-70 százaléka elhízott – derült ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis által végzett reprezentatív kutatásból.

    Noha mindenki tisztában van az elhízás veszélyeivel, egyre drasztikusabb méreteket ölt a túlsúllyal küzdők aránya hazánkban − ezt bizonyítja az 1000 fő bevonásával készült felmérés is, amely a felnőtt (18 év feletti) magyar lakosság körében zajlott márciusban és szeptemberben.

    Hirdetések

    Testtömeg-index (BMI)


    Az átlagos testtömeg-index hazánkban jelenleg 26. Kíváncsi arra, hogy Önnek mekkora a BMI értéke? Számolja ki testtömeg-index kalkulátorunk segítségével!

    Az elhízás mértékének objektív, nemzetközileg elfogadott mutatójául a BMI (testtömeg-index) szolgál, amely a kilogrammban kifejezett tömeg és a méterben megadott testmagasság (négyzetének) hányadosa. Ez az arányszám a megkérdezetteknek mindössze 40 százalékánál felelt meg a normál határértéknek, illetve alatta maradt (alultápláltság) 7 százalék esetében. Nagyobb részük (53 százalék) sajnos túlsúllyal küzd: 37 százalékos a kisebb-nagyobb mértékű súlyfelesleggel bírók aránya (BMI eredményük 25,1 és 30 közötti), míg 16 százalékuk jelentősen elhízott.

    A lakosság egészére vonatkoztatva elmondható: átlagosan 26-os testtömeg-index jellemzi hazánkat, vagyis a normál intervallum feletti túlsúlyos kategória.

    Az erősebbik nem elhízásban is erősebb

    A kutatásról


    A Szinapszis Kft. rendszeresen végez piackutatásokat a felnőtt magyar lakosság körében különböző egészséggel kapcsolatos témákban. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

    A nem szerinti eloszlást tekintve a férfiak között valamivel több a súlyproblémákkal küzdő (59 százalék), mint a nőknél, utóbbiaknak mintegy 47 százaléka nem felel meg a sztenderd BMI értéknek.

    Nem meglepő, a kor is meghatározó az indexszám alakulásánál. A demográfiai adatok viszonylatában jól látszik, hogy az életkor emelkedésével párhuzamosan nő a túlsúlyosok aránya. Gyakorlatilag a 45 év feletti korosztályba tartozóknak mintegy 65-70 százaléka elhízott.

    Krónikus betegek körében is jelentősen több a plusz kilókkal küzdők száma. Ezek közül is a magas vérnyomásban és egyéb kardiológiai problémákban szenvedők körében a legmagasabb a normál érték felettiek aránya, s ezek a betegek jellemzően idősek. Hozzá kell tenni, hasonlóan nagy az érintettség a mozgásszervi megbetegedéssel vagy cukorbetegséggel küzdők esetében is.

    Egészségtudatosság terén még van mit tanulnunk

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatás kitért a testtömeg-index és az egészséges táplálkozás kapcsolatának vizsgálatára is. A tapasztalatok szerint a túlsúlyos emberek 5 százaléka egyáltalán nem figyel a táplálkozására, továbbá egy harmaduk nem étkezik túl egészségesen. A súlyfelesleggel rendelkezőknek majdnem fele (48 százalék) úgy ítéli meg, hogy inkább egészségesen táplálkozik, és csupán 16 százalékuk fordít maximális figyelmet az előírásszerű étkezésre.

    Ám a helytelen étrend csak az egyik ok. A mozgásszegény életmód, a rizikófaktorok ismeretének és az egészségtudatosságnak a hiánya, a túlfogyasztás társadalmi nyomása legalább ennyire felelőssé tehető az elhízás kialakulásáért.

    Jóllehet, főként tőlünk függ, milyen életmódot folytatunk, a számok tükrében úgy tűnik, mégsem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük az elhízást, s ezzel együtt csökkentsük a vezető halálokok egyikének, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

    Túlsúlyt cipel a népesség fele
    BMI értékek korcsoportonként

    (WEBBeteg/Szinapszis)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

    Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A szelénhiány négy tünete

    Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

    Néhány gondolat a fűszerekről

    A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.