• Génmutáció véd a túlsúlytól

        Szerző:
        WEBBeteg

        Német kutatók olyan genetikai mutációt fedeztek fel egerekben, mely megvédi őket az elhízástól és a cukorbetegségtől. Ha ezt a módosult gént emberekben is sikerülne megtalálni, a kutatók új kezelési módszereket fejleszthetnének ki.

        Sokat esznek, mégsem híznak. Sokunk vágya mindezidáig csak egereken volt megfigyelhető: potsdami kutatók módosult gént fedeztek fel olyan egerekben, melyek zsírban gazdagon táplálkozva sem híztak. Hans Georg Joost és csapata, a Német Táplálkozástudományi Intézet (Potsdam-Rehbrücke) (DIfE) munkatársai a Nature Genetics című szakfolyóiratban tették közé kutatásuk eredményét.

        Hirdetések

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Joost csapatának sikerült azonosítaniuk egy természetes mutációt a Tbc1d1 génben. Noha a mutáció következtében az egerek vázizomzatában megnőtt a zsírfelvétel, zsírégetés mértéke is nőtt, az izmok glükózfelvétele pedig csökkent. "Látható, hogy a Tbc1d1 gén milyen fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban és az energiametabolizmus szabályozásában" - nyilatkozta Dr. Hadi Al-Hasani, a tanulmány egyik szerzője.

        "Nem az a lényeg, mennyi táplálékot viszünk be, hanem hogy szervezetünk mennyit használ fel belőle. Ez játszik szerepet a diabétesz és a túlsúly kialakulásában" - mondja Hans-Georg Joost.

        Nem tudja, túlsúlyos-e? Számolja ki!


        A WEBBeteg testtömegindex-kalkulátorával egy pillanat alatt kiszámolhatja BMI-indexét.

        Az eddig elvégzett számtalan állatkísérlet rámutatott az étrend, a kettes típusú cukorbetegség, és az öröklött génkészlet közötti összefüggésre. Becslések szerint körülbelül ötven génnek van köze túlsúly kialakulásához, a cukorbetegségnél ez akár száz is lehet.

        Bár köztudomású, hogy a túlsúly növeli a bélrák-, a cukorbetegség-, a szívinfarktus- és a szélütés kialakulásának kockázatát, Magyarországon minden második lakos túlsúlyos, vagy kövér.

        (WEBBeteg, forrás: stern.de)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Demencia

        Dr. Veress Dóra

        Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

        Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

        Táplálkozási trendek: holnap és ma

        A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

        A szelénhiány négy tünete

        Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

        Néhány gondolat a fűszerekről

        A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

        A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

        Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

        Thai ízek - Étkezési trendek

        Míg régen az olasz konyha volt a legfelkapottabb, legkedveltebb a magyarok körében, a mai fiatalok inkább a thai konyha különleges ízeit kedvelik. A thai konyha nemcsak a bőséges zöldséghasználat miatt egészséges, de mivel magas hőmérsékleten csak rövid ideig hőkezelik az ételeket, sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg bennük.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.