Az elhízott anyáknak nagyobb eséllyel lesz hiperaktív gyereke

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Megdöbbentő eredményt kapott az a svéd orvoscsoport, amely a skandináv országokban végzett felmérést, és azt vizsgálta, hogy van-e összefüggés az anya túlsúlya és a gyermekben kialakuló hiperaktivitás és figyelemzavar között.

A vizsgálatot az uppsalai egyetem kutatói 12500 gyermek részvételével végezték három skandináv országban. A probléma felvetése azért aktuális, mert egyre több gyerek esetében diagnosztizálnak hiperaktivitást és figyelemzavart, emellett az elhízás világszerte jellemző és egyre súlyosbodó népegészségügyi probléma.

A vizsgálatban részt vevő gyermekeket már magzati kortól kezdték követni, és folyamatosan vizsgálták egészen iskolás korukig. A vizsgálat során a gyermekek tanárainak véleményét is figyelembe vették, akik egy speciális standard kérdőív segítségével értékelték a gyermekek viselkedését.

Nemcsak extrém túlsúlyos anyák gyermekei esetében fordult elő halmozottan a figyelemzavar és a hiperaktivitás, hanem már mérsékelt túlsúlyos anyák gyermekeinél is megfigyelhető volt ez az összefüggés.

Az is megfigyelhető volt, hogy azon anyák esetében, akik már a várandósságuk előtt túlsúllyal küzdöttek, valamint a terhesség során az egészséges mértéket meghaladta a súlygyarapodásuk, a gyermekeknél nagyobb eséllyel fejlődtek ki a fenti betegségek.

Gének, stresszhormonok vagy toxinok?

Az összefüggés patológiai háttere egyelőre még nincs tisztázva, de több feltevés is ismert azzal kapcsolatosan, hogy mi állhat ezen kórállapotok halmozott együttes előfordulásának hátterében.

Felmerült bizonyos génszakaszok szerepe, melyek mindkét betegség kialakulásában szerepet játszanak. Egy másik feltevés szerint a túlsúlyos anyák esetében a terhesség során gyakrabban merülnek fel komplikációk, az anya szervezetében nagyobb mennyiségben termelődnek stresszhormonok, és talán ezzel függ össze a gyermekben későbbiekben kialakuló pszichiátriai zavar. Egy harmadik elmélet a zsírszövetben nagy mennyiségben tárolt toxinok mobilizálódásának, és a placentán keresztül a magzatba történő átjutásának tulajdonítja ezt az összefüggést.

Az orvoscsoport vezetője szerint még egyik elmélet sincs bizonyítva, a legfontosabb üzenete a vizsgálatnak az, hogy a nők törekedjenek a terhesség előtt az optimális testsúlyra, és a terhesség során a súlygyarapodásra kifejezetten figyeljenek, szükség szerint konzultáljanak életmód tanácsadásban és obezitás kezelésben járatos szakemberrel.

(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.