A túlsúlyos fiatalok felnőttkorukban is azok lehetnek

MTI
megjelent:

A túlsúlyos vagy elhízott fiatalok jövőjére, felnőttkorára is hasonló kép vetítődik, ezért fontos őket rávezetni a helyes táplálkozás és a mozgás fontosságára - mondta Miháldy Kinga dietetikus.

A gyermekkori túlsúly kockázatai

A gyermekkorban jelentkező és 6-7 éves kor után is tartósan fennálló túlsúly nagymértékben növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A gyermekkori túlsúly kockázatai

Azt mondta, egyes felmérések szerint a gyermekek negyede-harmada súlyfelesleggel küzd, bár az utóbbi időben nem emelkedik az elhízottak száma.

A menzareformmal is az egészséges táplálkozást igyekeznek megtanítani. Sarkalatos kérdés a zöldségek, gyümölcsök mindennapos fogyasztása, a cukor- és sóhasználat visszaszorítása, valamint a megfelelő mennyiségű tej, tejtermék bevitele - sorolta a szakértő.

Megjegyezte: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve táplálkozási ajánlást dolgozott ki a felnőtt lakosságnak. Az Okostányér az interneten elérhető, és a közeljövőben a „gyerekváltozata” is megjelenik.

Miháldy Kinga arról is beszélt, hogy a kondíció tartásához heti háromszor fél óra mozgás ajánlott, amit egyszeri, intenzív, egy-másfél órás fizikai aktivitással is ki lehet váltani.

A gyermekkori elhízás visszaszorítható
Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

A gyermekkori elhízás visszaszorítható

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.