A gyermekkori elhízás visszaszorítható

szerző: Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember - Diabetes
frissítve:

Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

Az elhízás negatívan hat a gyermek egészségére és életminőségére közvetlenül és – ami még súlyosabbá teszi a helyzetet – hosszú távon is. A gyermekkorban rögzült étkezési szokások kihatnak a felnőttkorra, és az elhízott kisgyermekből nagyobb eséllyel válik súlyproblémával küzdő felnőtt.

Az egészséges testtömeg megtartásának kulcsa, hogy odafigyeljünk az elfogyasztott ételek és italok minőségére, mennyiségére és az így kialakított egészséges étrendet a fizikai aktivitás növelésével párosítsuk. Drasztikus diéták helyett az apró változtatások, jobb választások és okos cserék segítenek.

Kis változások és okos cserék segíthetnek

Az okos étrend első lépése a felesleges kalóriák csökkentése: a repeta elhagyása, az extra adag kenyér mérséklése, soványabb felvágottak, tejtermékek választása, vagy a cukor kiváltása alacsony kalóriatartalmú, illetve kalóriamentes édesítőszerekkel. Emellett fontos a rendszeresség, a kínált ételadagok fokozatos racionalizálása (vékonyabb szelet kenyér, sütemény, egy-egy szelettel kevesebb felvágott). Ezekkel az energiabevitel úgy korlátozható, hogy nem jár betarthatatlan lemondásokkal, és nem kell mellőznünk az étkezés élményét, de még az édes ízt sem, hiszen ennek élvezete emberi alaptulajdonság.

A családnak döntő szerepe van a gyermekkori túlsúly kezelésében. A családtagok bevonásával, az étkezési szokások fokozatos megváltoztatásával és a rendszeres mozgással lehet csak eredményeket elérni. A táplálkozás és az életmód átalakításánál kerülni kell a szélsőségességet, és fontos a fokozatosság.

Gyermekkori elhízás Magyarországon

Az emelkedő tendencia alól Magyarország sem kivétel, nálunk is minden negyedik gyermeknek van súlyproblémája. Ez ellen kíván hatékonyan fellépni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egyebek mellett két hazai településen megvalósított GYERE® – Gyermekek Egészsége programjával, amely nemzetközi mintán alapul.

A világ legnagyobb, a gyermekkori elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE 2004-ben Franciaországban kezdte meg működését, mára már 29 államban fejti ki tevékenységét. Legfontosabb célja, hogy a helyi közösségeket hozzásegítse az aktív és egészséges életmód kialakításához, aminek alapvető eleme a gyermekek egészséges táplálkozásra nevelése és ezzel együtt az elhízás megelőzése.

Magyarországon – csatlakozva a nemzetközi programhoz – elsőként 2014-ben Dunaharasztiban indította el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a projektet, amely hároméves működése során a hazai gyermekkori elhízás előfordulásának csökkentését tűzte ki célul. 2015-ben a szakmai szervezet Szerencsen is útjára indította a GYERE® programot.

A projekt mindkét hazai településen állapotfelméréssel kezdődött. Az első jelentésekből egyértelműen kiderült, hogy mindkét helyen gondot jelent a gyermekelhízás, hiszen Dunaharasztiban a 6–12 éves korcsoportba tartozó gyerekek 26,5 százaléka túlsúlyos, illetve elhízott, míg Szerencsen ugyanezen korcsoport 33 százaléka küzd hasonló problémával. A kedvezőtlen tápláltsági állapotra vonatkozó adatok egyértelműen igazolják az oktató foglalkozásokból és szakemberek által összeállított menükből álló GYERE® program létjogosultságát.

Szükség lenne arra is, hogy a két településen szerzett tapasztalatok beépítésével, országossá váljon e program!

(Diabetes - Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes Magazin 2016/5. szám

Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

Tovább A közös családi étkezések óvják a gyermeket az elhízástól

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.