• A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

    Az elhízás negatívan hat a gyermek egészségére és életminőségére közvetlenül és – ami még súlyosabbá teszi a helyzetet – hosszú távon is.

    A gyermekkorban rögzült étkezési szokások kihatnak a felnőttkorra, és az elhízott kisgyermekből nagyobb eséllyel válik súlyproblémával küzdő felnőtt.

    Kis változások és okos cserék segíthetnek

    Az egészséges testtömeg megtartásának kulcsa, hogy odafigyeljünk az elfogyasztott ételek és italok minőségére, mennyiségére és az így kialakított egészséges étrendet a fizikai aktivitás növelésével párosítsuk. Drasztikus diéták helyett az apró változtatások, jobb választások és okos cserék segítenek.

    Az okos étrend első lépése a felesleges kalóriák csökkentése: a repeta elhagyása, az extra adag kenyér mérséklése, soványabb felvágottak, tejtermékek választása, vagy a cukor kiváltása alacsony kalóriatartalmú, illetve kalóriamentes édesítőszerekkel. Emellett fontos a rendszeresség, a kínált ételadagok fokozatos racionalizálása (vékonyabb szelet kenyér, sütemény, egy-egy szelettel kevesebb felvágott). Ezekkel az energiabevitel úgy korlátozható, hogy nem jár betarthatatlan lemondásokkal, és nem kell mellőznünk az étkezés élményét, de még az édes ízt sem, hiszen ennek élvezete emberi alaptulajdonság.

    Hirdetések

    Kerülni kell a szélsőségességet

    A családnak döntő szerepe van a gyermekkori túlsúly kezelésében. A családtagok bevonásával, az étkezési szokások fokozatos megváltoztatásával és a rendszeres mozgással lehet csak eredményeket elérni. A táplálkozás és az életmód átalakításánál kerülni kell a szélsőségességet, és fontos a fokozatosság!

    Gyermekkori elhízás Magyarországon

    Az emelkedő tendencia alól Magyarország sem kivétel, nálunk is minden negyedik gyermeknek van súlyproblémája. Ez ellen kíván hatékonyan fellépni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egyebek mellett két hazai településen megvalósított GYERE® – Gyermekek Egészsége programjával, amely nemzetközi mintán alapul.

    A világ legnagyobb, a gyermekkori elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE 2004-ben Franciaországban kezdte meg működését, mára már 29 államban fejti ki tevékenységét. Legfontosabb célja, hogy a helyi közösségeket hozzásegítse az aktív és egészséges életmód kialakításához, aminek alapvető eleme a gyermekek egészséges táplálkozásra nevelése és ezzel együtt az elhízás megelőzése.

    Magyarországon – csatlakozva a nemzetközi programhoz – elsőként 2014-ben Dunaharasztiban indította el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a projektet, amely hároméves működése során a hazai gyermekkori elhízás előfordulásának csökkentését tűzte ki célul. 2015-ben a szakmai szervezet Szerencsen is útjára indította a GYERE® programot.

    A projekt mindkét hazai településen állapotfelméréssel kezdődött. Az első jelentésekből egyértelműen kiderült, hogy mindkét helyen gondot jelent a gyermekelhízás, hiszen Dunaharasztiban a 6–12 éves korcsoportba tartozó gyerekek 26,5 százaléka túlsúlyos, illetve elhízott, míg Szerencsen ugyanezen korcsoport 33 százaléka küzd hasonló problémával. A kedvezőtlen tápláltsági állapotra vonatkozó adatok egyértelműen igazolják az oktató foglalkozásokból és szakemberek által összeállított menükből álló GYERE® program létjogosultságát.

    Szükség lenne arra is, hogy a két településen szerzett tapasztalatok beépítésével, országossá váljon e program!

    (Diabetes - Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember)

    Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

    Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.
    Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.
    Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.
     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

    A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

    A depresszió növeli a cukorbetegség kockázatát

    Már 300 évvel ezelőtt leírta egy angol orvos a depresszió és a diabétesz összefüggését: Thomas Willis szerint a diabétesz hosszan tartó szomorúság és keserűség eredménye. Azóta már kimutatták, hogy az emocionális stressz valóban növeli a vércukorszintet és a vizeletben is cukorürítést idézhet elő.

    Nem akar elhízni? Egyen lassabban

    Azok, akik lassan esznek, kisebb valószínűséggel híznak el - állapították meg japán kutatók, akik szerint a vacsora utáni rágcsálnivalók elhagyása, valamint, ha az ember már nem eszik lefekvés előtt két órával, segít az egészséges testsúly elérésében és megőrzésében.

    Depresszió és elhízás: a tyúk vagy a tojás?

    A felesleges kilók, amelyeket - ha tetszik, ha nem - mindenhova magunkkal cipelünk, nemcsak szervezetünket terhelik meg rendkívüli módon, hanem - ahogy az számos tanulmányból is kiderül - a depresszió kialakulásának a kockázatát is jelentősen fokozzák.

    Tíz hasznos tanács diabétesszel élőknek

    A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul: karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fejleszthető!

    Az elhízás súlyos teher a daganatos betegeknek

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Hivatala és az Európai Elhízástudományi Társaság közösen adtak ki a közelmúltban a figyelmeztetést: világméretű járványként terjed az elhízással összefüggően megnövekedő rákrizikó.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.