A D-vitamin és az elhízás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Azoknak a túlsúlyos és elhízott embereknek, akik D-vitamin-hiányban szenvednek, ajánlott a vitamin pótlása, hogy fokozzák a fogyási esélyeiket - állítják szakértők. Kutatások szerint a napfényvitamin alacsony szintje összefüggésben áll a súlygyarapodással és az elhízással.

Már korábbi tanulmányok is találtak összefüggést a D-vitamin hiánya és az elhízás kialakulása, valamint az ahhoz kapcsolódó szövődmények között, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget is.

A Milánói Egyetem kutatóinak becslése szerint Észak-Olaszországban a súlyos D-vitamin-hiányban szenvedők aránya 6%-ról 30-40%-ra nő azok körében, akik kórosan elhízottnak számítanak. Azt is megállapították, hogy a túlsúlyosak közül szinte senkinek nincs a D-vitamin-szintje az optimális tartományban.

A nagy dózisú D-vitamin-pótlással beindul a súlyvesztés

A kutatók 400 túlsúlyos vagy elhízott felnőttet vizsgáltak, akiket 3 csoportra osztottak. Az első csoport tagjai nem szedtek D-vitamint, a második tagjai 25 000 egység D-vitamint szedtek havonta, míg a harmadik csoport tagjainál ez havi 100 000 egység volt. A résztvevők mindegyike kiegyensúlyozott, alacsony kalóriatartalmú étrendet tartott a vizsgált időszakban.

6 hónap elteltével csak azoknál mértek optimális D-vitamin-szintet, akik havi 100 000 egységnyit szedtek belőle, ugyanakkor mindkét csoport tagjainál jelentős mértékű fogyást és derékbőség csökkenést figyeltek meg.

A havi 25 000 egység D-vitamint szedő csoportnál átlagosan 3,8 kg, míg a 100 000 egységet szedők esetében átlagosan 5,4 kg volt a testsúlycsökkenés. A derékbőség az utóbbi csoport tagjainál átlagosan 5,48 centivel, míg az előbbieknél 4 centivel lett kevesebb.

A tanulmány szerzői szerint: „A jelen adatok azt mutatják, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedő elhízott és túlsúlyos embereknél a D-vitamin pótlása segíti a fogyást, és fokozza a csökkentett kalóriatartalmú étrend jótékony hatásait. Minden elhízott embernél meg kellene a D-vitamin-szintet vizsgálni, és ha az alacsony, mielőbb meg kell kezdeni annak pótlását.” A D-vitamin-kezelés során a kezelőorvos által szükséges mennyiségűnek ítélt gyógyszeres kalciumpótlás is szükséges.

A tanulmány eredményeiről a 2015-ben tartott prágai Európai Obezitológiai Kongresszuson számoltak be.

Lásd még A D-vitamin-hiány veszélyei

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Vitamin D supplementation promotes weight loss and waist circumference reduction in overweight/ obese adults with hypovitaminosis D (22nd European Congress on Obesity (ECO2015), Prague, 2015: Abstracts)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.