• Átfogó európai életmódprogram indul az elhízás ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Május végén a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE egy a gyerekkori elhízást Európa-szerte megelőző átfogó projekt elindítását jelentette be. Három év alatt közel négy millió európait akarnak elérni az OPEN projekttel.

    Táplálkozási tippek túlsúlyos gyerekeknek

    Ha gyermekének fogynia kell, muszáj tartósan megváltoztatni táplálkozási- és életviteli szokásait. A jelszó: sok mozgás sok folyadékkal. Változtatni kell a rossz szokásokon, s néha étkezési napló vezetése is segít. Táplálkozási tippek túlsúlyos gyerekeknek>>

    Az OPEN programban 11, a gyermekelhízás ellen fellépő közösségi kezdeményezés kap személyre szabott támogatást. A projekttel közel négymillió európait szándékoznak elérni, köztük egymillió gyermeket és serdülő korút. A cél az, hogy hozzásegítsék az egyént és a helyi közösségeket az aktív és egészséges életmód kialakításához és annak hosszú távú fenntartásához. A projekt létfontosságú, mert Európában jelenleg minden harmadik 11 éves gyermek túlsúlyos vagy elhízott.

    Az OPEN projektben Magyarország is részt vesz, rajtunk kívül a következő három évben az alábbi országokban indulnak majd el a túlsúly visszaszorítását célzó programok: Belgium, Ciprus, Észtország, Németország, Olaszország, Svédország, Franciaország, Görögország, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia és Spanyolország.

    Hirdetések

    A programok közül számosan használják az EPODE modellt, amelynek lényege, hogy a gyerekkori elhízást helyi szintű kezdeményezésekkel előzik meg. Főként az egészséges étkezés, aktív játék és kikapcsolódás élvezetével kapcsolatos hétköznapi normák és szabályok kialakításában és elsajátítában segítik a gyermekeket.

    Jean-Michel Borys, az EPODE Nemzetközi Hálózat (EIN) európai hálózati igazgatója és főtitkára aztmondta: ”Az EPODE Nemzetközi Hálózatnál úgy gondoljuk, hogy a gyermekkori elhízás kezelésének legígéretesebb módja a közösségi elérésen keresztül lehetséges, az összes érintett mozgósításával, a közösségtől a privát szféráig, a politika képviselőitől a hétköznapi szereplőkig. Ezért az elmúlt 20 évben erőinket arra összpontosítottuk, hogy az összes szektor összehangolásával létrehozzunk és kínáljunk olyan helyi programokat, amelyek valódi változást hoznak a résztvevő családok életébe. Örülünk, hogy támogathatjuk az OPEN projektet és így segíthetünk abban, hogy 2016-ra több százezer gyerek egészséges, aktív életet éljen. ”    

    Elhízás - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az OPEN projekt keretében kap támogatást például a hét éve Belgiumban elindított VIASANO kísérleti program, amely helyi szereplőkkel működik és 18 belga városban segít a 3 és 12 év közti gyerekeknek az egészséges szokások kialakításában. A program indulása óta 22%-kal csökkent a gyerekkori elhízás a belga kísérleti városokban. Most az OPEN támogatásnak köszönhetően a program tovább bővülhet, amivel így még több gyermeket tudnak majd elérni.

    Az EPODE Nemzetközi Hálózat által társfinanszírozott OPEN projektet a Coca-Cola Alapítvány is támogatja, ezzel is segítve az EPODE módszertanának bevezetését.

    EPODE Nemzetközi Hálózat (EIN) és az EPODE modell

    EPODE Nemzetközi Hálózat (EIN): Az EPODE Nemzetközi Hálózat (EIN) a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését célzó hálózata. Világszerte 25 országban 37 résztvevő taggal van jelen. Küldetése a gyerekkori elhízást hosszú távon mérsékelő közösségi programok támogatása. Európában az EPODE Nemzetközi Hálózat már 10%-kal csökkentette a gyerekkori elhízást a francia és 22%-kal a belga kísérleti városokban. Az EIN által támogatott programokat folyamatosan értékelik, hatásukat és tanulságaikat pedig elemzik. Az EIN működését a Coca-Cola Alapítvány támogatja.

    Az EPODE modell: Az EPODE Nemzetközi Hálózat valósítja meg a 2004-ben indult EPODE modellt, amelynek célja, hogy az egészséges étkezésen, az aktív játék és kikapcsolódás élvezetén alapuló hétköznapi normák és szabályok kialakításában részt vállaló helyi programokon keresztül megelőzzék a gyerekkori elhízást. Az azonos EPODE alapelvek alapján működő modell végrehajtását mindenütt a helyi közösségek egyéni szükségleteihez igazítják. Az EPODE program helyi koordinátora az adott közösség tagjaival működik együtt, és közösen valósítják meg az egészséges életmódot népszerűsítő kezdeményezéseket.


    (Well pr)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    A gyomorgyűrűműtét

    A gyomorgyűrű behelyezése gyakran emlegetett műtéti eljárás a túlsúly kezelésében. Pofonegyszerű megoldásnak tűnik a módszer, de valójában a beteg részéről ez is nagy akaraterőt igényel.

    A hízás meglepő okai

    Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az étkezés és mozgás egyensúlyára odafigyel, ám mégis hízik? Ássunk a hízás mögött álló dolgok mélyére!

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

    A D-vitamin és az elhízás

    Azoknak a túlsúlyos és elhízott embereknek, akik D-vitamin-hiányban szenvednek, ajánlott a vitamin pótlása, hogy fokozzák a fogyási esélyeiket - állítják szakértők. Kutatások szerint a napfényvitamin alacsony szintje összefüggésben áll a súlygyarapodással és az elhízással.

    9 fontos kérdés a vérnyomásról

    Vajon miért magasabb a vérnyomásunk, ha rendelőben mérik? Sportolhatunk magas vérnyomással? Ihatunk-e alkoholt, ha magasabbak az értékeink?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.