Gyorséttermi ebéd - Mi az, amit a dietetikus is megengedne?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

Beültünk egy gyorsétterembe Györki Niké dietetikussal, hogy kiderítsük, van-e olyan étel, amely mértékkel, hetente egyszer vagy kétszer ajánlható ebédre. Ki lehet-e hozni a jó arányokat a tápanyagtáblázat alapján - ez megtalálható a tálca alátétlapjának hátoldalán is. „Igazság szerint rendkívül nagy odafigyelést igényel a menü helyes összeállítása, figyelve mindenre, így a zsír, a fehérje, a szénhidrát és különösen a sóbevitelre” - nyilatkozta a WEBBeteg.hu portálnak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja.

Györki Niké nem gyorséterem ellenes, havonta egy, maximum két alkalommal betéved egybe, de az ennél gyakoribb étkezéseket nem támogatja.

Tudatos választás volt

Félrevezető egy iowai tanár szerint a Super Size Me című dokumentumfilm konklúziója: ő megismételte a híres-hírhedt kísérletet, és nemcsak, hogy lefogyott, de még a koleszterinszintje is helyrerázódott három hónap alatt. Cisna sikerének az volt a titka, hogy nem véletlenszerűen azt ette, ami megtetszett neki, hanem tudatosan válogatott a menük közül diákjaival.

Irányadó napi beviteli értékek

Az egy napi energiabevitel 35 százalékát ideális az ebéddel fedezni. Ez egy 2000 kalóriás bevitel esetén energiára és tápanyagokra lebontva a következő:

  • Energia:700kcal
  • Fehérje:17,5 g
  • Zsír:24,5g
  • Szénhidrát:94,5g
  • Só:2,1g

Három menü, amely bevállalható

  1. Tzatziki McWrap, kis burgonyával, ásványvízzel: Energia: 940 kcal, Fehérje: 25 g, Zsír: 54 g, Szénhidrát: 81 g, Só: 3,8 g. Kis burgonya nélkül javulnak a számok, de akkor is magasabb a fehérje, zsír és a sóbevitel az ajánlottnál, a szénhidrátbevitel viszont kevesebb.

  2. Fish Fillet szendvics, Kertész saláta öntet nélkül, kis burgonya, 0,25l gyümölcslé 100%: Energia: 690 kcal, Fehérje: 19 g, Zsír: 26 g, Szénhidrát: 91g, Só: 2,5 g. Ez a legjobb összeállítás, a legközelebb áll a kívánatoshoz, azonban a sóarányokat erősen megkérdőjelezné Györki Niké, mert minden gyorsétteremben eltérően sózzák a burgonyát. Ahol alig sóznak, ott ez az érték mérvadó lehet. A túlzott sóbevitel miatt a magas vérnyomás rizikója szempontjából is kerülendő a rendszeres gyorséttermi étkezés.

  3. Ínyenc szendvics bacon nélkül, Kertész Saláta Ezersziget öntettel, 0,25l gyümölcslé 100%: Energia: 665 kcal, Fehérje 27 g, Zsír 29 g, Szénhidrát: 97g, Só: 3,3 g. Ebben a menüben a kalória ugyan jó lenne, de az összes többi paraméter magasabb a megengedettnél. (A fent említett három menüt egy adag tekintetében elemeztük.)

Naponta nem ajánlott!

Amennyiben nem sűrűn járunk gyorsétterembe, mértékkel fogyasztunk, az egészséges ételeket választjuk, akkor nem nevezhető kifejezetten károsnak az ott kínált étel. Az semmiképp sem ajánlható, hogy valaki naponta ott egyen, még ha próbál az egészségesebb termékek közül is válogatni. Maximum akkor lehetne ideális, ha mindig salátát enne, öntet nélkül. Ez azonban nem lenne életszerű.

Ne feledjük: a menükben sok a zsír, és a zsemlék többségükben finom pékárunak minősülnek. Még ha a kalóriabevitel megfelelő is lenne, gyanítom, hogy a tápanyagarányok nem lennének ideálisak, a zsírbevitel akkor is magasabb lenne a kívánatosnál – tette hozzá a dietetikus.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.