• Valóban ártalmas a kövérség?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A közhiedelem szerint a karcsúság egyet jelent az egészséggel, ráadásul tanulmányok sokasága támasztja alá az elhízás egészségügyi ártalmait. Napjainkban azonban egyre több kutatás folyik a súlytöbblet és a krónikus betegségekből való gyógyulás kapcsolatáról (elhízás paradoxon).

    Stephan von Haehling 2012 szeptemberében megjelent tanulmányában arról ír, hogy az elhízás (obezitás) paradoxon szerint 25–35 kg/m2- es BMI érték a krónikus betegek számára előnyös, mivel a zsírtöbblet szükség esetén energiaraktárként szolgálhat. Ezt figyelembe véve Healing szerint szükségessé vált az elhízás paradoxon helyesbítése, amit egészséges egyénekre természetesen nem szabad kivetíteni.

    Hirdetések

    Úgy tűnik, hogy az elhízás a metabolikus folyamatok változásaival képes előnyöket biztosítani a krónikus betegek számára.

    Más kutatók is fogalakoztak a témával, és megfigyelték, hogy néhány elhízott alany metabolikusan egészséges marad, és feltételezték, hogy ezen egyének állóképessége jobb, mint a metabolikus zavarokkal küzdő társaiké, ezért esetükben a halálozási arány is alacsonyabb.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Akkor tekintették a résztvevőket metabolikusan egészségesnek, ha a metabolikus szindróma kritériumai közül maximum 1 teljesült.

    Az elhízást 30 kg/m2 BMI értékben vagy férfiaknál ≥ 25%, nőknél ≥ 30% testzsír százalékban határozták meg víz alatti méréssel (hidrosztatikus testzsír méréssel).

    Mikor jelenthet előnyt a túlsúly?

    A rendelkezésre álló tanulmányok és Haehling tanulmányának eredményei alapján elmondható, hogy 40 kg/m2 BMI esetén a krónikus betegeknél a súlyvesztés minden esetben kedvezőtlen, holott nem egy tanulmány sugallja azt, hogy a súlyvesztés a krónikus betegek életét meghosszabbítja. A zsírszövetnek valójában számos előnye van, például belső elválasztású szervként működik, és védelmet nyújt a medencei törésekkel szemben.

    Összegzés

    A kutatók szerint tehát a túlsúly egy bizonyos fokig a krónikus betegek számára előnyös lehet, és a túlsúly nem feltétlenül társul metabolikus zavarokkal.

    A metabolikus szindróma kritériumai


    Számos szakmai szervezetnek vannak elfogadott kritériumai a metabolikus szindróma diagnózisának felállítására, általában az alábbiakban felsoroltak közül háromnak kell jelen lenni:

    • emelkedett haskörfogat;
    • emelkedett triglicerid szint;
    • csökkent HDL ("védő koleszterin") szint; •emelkedett vérnyomás (az is számít, ha vérnyomáscsökkentő kezelésben részesül, vagyis kezelés nélkül magas vérnyomása lenne);
    • emelkedett éhgyomri vércukorszint (az is számít, ha vércukorszint-csökkentő kezelésben részesül, vagyis ha kezelés nélkül magas vércukorszintje lenne).
    Metabolikus szindróma: kezelés és megelőzés>>

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

    A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.