A pajzsmirigy betegségei és az elhízás - Van összefüggés?

szerző: Dr. Görömbey Zoltán, endokrinológus - Oxygen Medical
frissítve:

Vitatott téma a szakértők közt, hogy az elhízás növeli-e a pajzsmirigybetegségek rizikóját, vagy a pajzsmirigy betegségeinek egyik tünete lehet-e a gyarapodó súly. Dr. Görömbey Zoltán, endokrinológus a gyanú esetén szükséges kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A BMI-vel egyenes arányban nő a rizikó

Nemrégiben jelent meg az Archives of Surgery című szaklapban az a tanulmány, miszerint az orvosok nagy számban fedeztek fel az elhízott páciensek közt előrehaladott stádiumú és agresszív formájú papilláris pajzsmirigyrákban (PTC) szenvedő betegeket. Az Egyesült Államokban egyébként is emelkedik a pajzsmirigyrákos megbetegedések száma, különös tekintettel a PTC-re.

Az már eddig is közismert volt, hogy az elhízás számos daganatos megbetegedés rizikófaktora, ám az mindezidáig tisztázatlan maradt, hogy ez a magasabb rizikó felelős-e a felderített esetek számának növekedéséért. Az amerikai kutatók azonban most kijelentették: ahogyan nő a páciensek BMI-je (testtömeg-indexe), egyre emelkedik a PTC-s betegek aránya is.

Avital Harari és csapata az UCLA David Geffen School of Medicine-ből 443 páciens egészségi adatait vizsgálták meg, akiknek átlagéletkora 48,2 év volt. Ők valamennyien teljes pajzsmirigy-eltávolításon estek át, amely a PTC és más pajzsmirigy-daganatfajták kezelésének egyik bevett módszere. A szakemberek 4 kategóriába osztották a betegeket a BMI-jük szerint: normál (18.5-24.9), túlsúlyos (25-29.9), elhízott (30-39.9) és kórosan elhízott (>40).

Megállapításaik szerint minél magasabb volt a BMI, annál előrehaladottabb stádiumú pajzsmirigyrákban szenvedett a vizsgált páciens. Különösen az elhízott és a kórosan elhízott betegeknél mutatkozott III. vagy IV. stádiumú rák, jelezvén hogy náluk jóval nagyobb a magas sejtes PTC előfordulási aránya. Vagyis minél nagyobb a súlyfelesleg, annál agresszívebb tumorfajtákkal kell szembenézniük a betegeknek.

Éppen ezért a kutatók arra figyelmeztettek, hogy az elhízott betegek kivizsgálásnál jóval körültekintőbben kell eljárni, és gyakran nem elégséges csupán a fizikális vizsgálat.

Nem egyértelmű az összefüggés

A University of California orvos szakértője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy kollégái kutatásából nem vontható le egyértelműen az a következtetés, hogy az elhízás okozza a pajzsmirigyrákot. Ugyanakkor elismerte, hogy a rizikót mindenképpen növeli. Ő maga azt hangsúlyozta, hogy az elhízott és egyben PTC-ben szenvedő betegeknek a rossz hír, hogy a daganat valószínűleg előrehaladottabb stádiumban lehet. A jó hír viszont, hogy a műtét még ilyen körülmények közt is biztonságosan elvégezhető.

Figyelmeztető tünetek esetén fontos a kivizsgálás

Dr. Görömbey Zoltán endokrinológus szerint bizonyított, hogy az elhízás számos betegség rizikófaktora, illetve ront a már kialakult állapotokon. A szakember szerint testsúlytól függetlenül mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha a pajzsmirigy betegségére utaló tüneteket észlelünk. Ilyenek lehetnek:

  • nyakduzzanat, feszülés
  • családban halmozódó cukor- illetve pajzsmirigybetegség
  • fáradékonyság, feledékenység, lelassult gondolkozás
  • hajlam a depresszióra
  • csökkent étkezés melletti hízás
  • rekedtség
  • zsibbadás a végtagokban
  • száraz, viszkető, megvastagodott bőr
  • székrekedés
  • halláscsökkenés
  • szemhéj körüli duzzanat
  • menstruációs zavarok, terméketlenség
  • csökkent libidó
  • lassúbb szívműködés
  • emelkedett koleszterinszint
  • fogyás, izzadékonyság, szapora szívverés, hasmenés, csökkent terhelhetőség.

Tovább Az elhízás okai

(Oxygen Medical - Dr. Görömbey Zoltán, endokrinológus)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.