Túlsúly: Nem csak a BMI számít

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

Akinek a BMI-értéke 25 és 29,9 között van, az túlsúlyos. A BMI tulajdonképpen csak egy durva irányérték. A nagyon izmos embereknek sokszor magas a BMI-értékük, ennek ellenére nincsenek fölösleges kilóik. A normál testsúlyú emberek is néha túlsúlyosnak tűnhetnek, ha túl sok a zsír a szervezetükben, az izom pedig kevés.

Noha a súlytöbbletet az esetek többségében valóban zsírszövet teszi ki, nem jelenti feltétlenül azt, hogy mindenkinek, akin az ideálishoz képest van egy-két plusz kiló, fogyókúrába kellene fognia. Ha egészséges és nincs jelen egyéb rizikófaktor, ami cukorbetegséghez, szívinfarktushoz vagy egyéb betegséghez vezetne, valamint jól érzi magát a bőrében, nem kell erőltetnie a fogyást.

Testtömeg-index

Ellenőrizze BMI-értékét testtömegindex-kalkulátorunkkal!

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres sport pontosan a túlsúlyos embereknek különösen fontos, mivel a mozgás segít az ideális testsúly elérésében és megtartásában.

Ha azonban más egészségügyi problémái is vannak, például magas a vérnyomása vagy a vércukorszintje magas, fokozott a szív- és érrendszeri rizikó, akkor le kell adnia a fölösleges kilókat. Néhány kiló mínusz is elég ahhoz, hogy rendbe jöjjön az egészsége.

A hasi zsír a legveszélyesebb. Nőknél átlagosan 80 cm fölötti, férfiaknál pedig 94 cm fölötti haskörfogat emeli a betegségek kockázatát. Nőknél a több mint 88 cm-es, férfiaknál pedig a 102 cm fölötti haskörfogat érték jelentős kockázatot jelent. Persze ezek átlagértékek, és az sem mindegy, hogy valaki milyen magas.

Bővebben A hasi típusú elhízás veszélyei

Elhízás

A 30 fölötti BMI-érték mellett beszélünk elhízásról. Ekkor már szükséges fogyókúrázni, diétázni. Az elhízás növeli a kockázatát egy sor betegségnek, többek között a szív- és érrendszeri betegségeknek, a 2-es típusú cukorbetegségnek, a stroke-nak, a különböző daganatos betegségeknek és az Alzheimer-kórnak.

Már kevés leadott kiló is nagy eredmény. A vérzsírszint javul, a vércukorszint normalizálódik, a sejtek inzulin iránti érzékenysége szintén javul, a vérnyomás csökken. Az elhízott embereknek feltétlenül szükséges a sportolás. A legjobb ellenszere a súlyproblémákkal összefüggő betegségeknek. Senkinek sem szabad túl sokat elvárnia magától: nagy eredményt lehet elérni a napi sétával is.

Az orvosok az elhízásnak három fokozatát különböztetik meg. Az első 30 és 34,9 BMI-értéknél van, a második 35 és 39,9 között, a harmadik pedig 40 fölött. Ha a súlyosan elhízott embereknek nem sikerül megszabadulni a fölösleges kilóiktól a hagyományos módszerekkel, akkor gyomorszűkítő műtét jöhet szóba.

Tovább

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.