A reggeli kihagyása elhízáshoz vezet

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Egy fehérjedús reggeli telít és csökkenti az étvágyat a nap hátralévő részében. Csökken azoknak az agyi jeleknek a száma, amelyek evésre ösztönöznek, és könnyebben kontrollálható az a vágy is, hogy az evést önmagunk megjutalmazásaként használjuk.

A Missouri Egyetem kutatói jutottak erre a következtetésre. Eredményeiket az Obesity c. tudományos magazinban közölték.

A kísérlethez a kutatók tinédzser korú lányokat választottak ki, mivel ők azok, akik közül a legtöbben kihagyják a reggelit, egész pontosan a 60 százalékuk nem szokott reggelizni. A kihagyott reggelit pedig napközben egészségtelen nassolnivalókkal pótolják, és ez súlygyarapodáshoz, elhízáshoz vezet.

A kísérletben résztvevő lányok átlagos életkora 15 év volt. Az első héten valamennyien kihagyták a reggelit, a következő héten normál fehérjetartalmú reggelit ettek, a harmadik héten fehérjében gazdag reggelit kaptak. Minden hét végén megkérdezték őket arról, hogy milyen volt az étvágyuk, és reggeli után mennyire érezték jóllakottnak magukat. Ebéd előtt valamennyi lányt funkcionális mágnesrezonanciás tomográfia (fMRT) vizsgálatnak vetették alá. Ennek segítségével analizálták annak az agyrégiónak a működését, amely az evésre motivál, és hajlamossá tesz arra, hogy az evést jutalomként, vigasztalásként használjuk.

Mi lett az eredmény?

Amikor a lányok reggeliztek, délelőtt csökkent az éhségérzetük. Az fMRT-vel mért agyi aktivitás is kicsi volt. Amikor fehérjedús reggelit kaptak, akkor mutatkozott meg a legnagyobb változás az étvágy, a teltségérzet és az evés jutalmazásra használása terén.

Mindenki tudja, hogy a reggeli fontos, mégis sokan kihagyják. Pedig a kutatási eredmények is azt bizonyítják, hogy a kiadós, egészséges reggeli hatékony stratégia az étvágy kontrollálására és a túlsúly elkerülésére.

Táplálkozási zavarok – a tévézés miatt!

Gondolta volna, hogy a passzív tévézés befolyásolhatja a táplálkozási szokásokat? Egy új tanulmány szerint, az indirekt médiahatás rendkívül káros hatással lehet különösen a tinédzserek testképére. Azok a szülők, akik szeretnék csökkenteni a televízió gyerekekre gyakorolt negatív hatását, első lépésként általában kikapcsolják a készüléket. A kutatók szerint azonban ez lehet, hogy kevés.

Bővebben a táplálkozási zavarok és tévénézés összefüggéseiről

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; netdoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.