Elhízás - Eltérések a laboreredményben

Dr. Hamar Péter
szerző: Dr. Hamar Péter, klinikai laboratóriumi szakorvos - WEBBeteg
frissítve:

Túlsúllyal küzdök évek óta. Legutóbbi laboreredményeim szerint a GGT 71 U/L, a koleszterin 6,2 mmol/L, a triglicerid 3.77 mmol/L, a húgysav 554 mmol/L, az MPV 8,4 fL, a LY 3,92 Giga/L. Ez mit jelent? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Elhízást mutató laborértékek

Az értékek szerint a koleszterin, a triglicerid és a húgysav szintje is magas. Enyhén emelkedett értéket mutat a gamma-glutamil transzamináz (GGT, egy májsejtekben található enzim) is. A magas értékeket az elhízás magyarázza.

A koleszterin és a triglicerid szintek emelkedése hosszú távon fokozza az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés veszélyét. A magas húgysav köszvényt okozhat, a GGT emelkedése pedig arra utal, hogy a fokozott táplálékbevitel megterheli a májat. A májban történő zsírlerakódásra, a májsejtek kismértékű károsodására lehet következtetni a laboreredményekből, amelynek hosszú távú következménye a felnőttkori cukorbetegség kialakulása lehet. Ezek a hosszú évek alatt kialakuló betegségek elkerülhetőek a testsúly csökkentésével.

A táplálékbevitel csökkentése mellett a testmozgás növelése a legkívánatosabb és a leghatékonyabb kezelés. Elsősorban a finomított szénhidrátok – például finomliszt és cukortartalmú ételek – kerülendőek, de a kalória összbevitelét is érdemes fokozatosan csökkenteni. Mindenképp indokolt egy hosszú távon is betartható diéta kipróbálása. Az első sikerek meghozhatják a kedvet a több testmozgásra és a szigorúbb diétára. Segíthet, ha párjával együtt mennek kirándulni, mozogni.

A vörösvértest-térfogat (8,4 femtoliter) és a fehérvérsejtszám (Ly) a referencia tartományon belül vannak, tehát nem áll fenn a vörösvértestek termeléséhez szükséges vitaminok (B12, folsav vagy vas) hiánya, sem gyulladás.

Dr. Hamar Péter, klinikai laboratóriumi szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Hamar Péter

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.