• Elhízás tizennyolc évesen - Miért veszélyes?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Brit és amerikai közegészségtani szakértők megállapították, hogy kapcsolat van a 18 éves kori elhízás, illetve az élet későbbi szakaszában bekövetkező daganatos betegségek között. A tanulmány szerint kockázatnövekedéses állapot akkor is fennmarad, amennyiben a középkorban testsúlyvesztés áll be.

    Az Orvoskutató Tanács és a London College munkatársai a Harvard Egyetem kutatóival együttműködve 1916 és 1950 közötti harvardi hallgatók egészségügyi adatait elemezték, mely mintegy 20 ezer fiatal férfira terjedt ki. Megállapították, hogy 18 éves korban a magas testtömeg-index (BMI) 35 százalékkal növeli a későbbi életkorban a daganatos halálozás kockázatát.

    Hirdetések

    A későbbi fogyás már nem csökkenti a kockázatokat

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Az összefüggés különösen erős volt tüdőrák, bőrdaganat, nyelőcsőrák, valamint húgy- és ivarszervi daganat esetén. A különbség daganattípustól függően változik, például az átlagosnál (21,7) magasabb BMI mintegy 50 százalékkal növeli a tüdőrák kockázatát a legalacsonyabb BMI-vel rendelkezőkhöz viszonyítva.

    Különösen fontos megállapítás, hogy az egyéni kockázat mértéke érdemben akkor sem befolyásolható, amennyiben a középkorban a felesleges testtömeg leadásra kerül.

    A kutatást vezető Dr. Linsay Gray tanulmánya az első, mely a 18 éves kori testsúly és a daganatkockázat kapcsolatával foglalkozik. Az eredmény azért is figyelemre méltó, mivel azt veti fel, hogy a 18 éves kori testsúly évtizedekre befolyásolhatja az egyén egészségi állapotát.

    Az Annals of Oncology hasábjain bemutatott felfedezés nagymértékben hozzájárulhat a daganat-megelőzési stratégiákhoz. Az összefüggés mélységeinek feltárására a jövőben újabb vizsgálatok várhatók.

    10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez


    Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciájukon. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.
    Tanácsok a rák megelőzéséhez>>

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    A daganatos megbetegedések lehetséges első jelei

    A daganatos betegségek tünetei nem mindig egyértelműek, így eleinte a rákos betegségeknek sincsenek feltűnő jelei. Néhány tünet azonban a szervezetben lévő rosszindulatú daganatra utalhat.

    A gyomorgyűrűműtét

    A gyomorgyűrű behelyezése gyakran emlegetett műtéti eljárás a túlsúly kezelésében. Pofonegyszerű megoldásnak tűnik a módszer, de valójában a beteg részéről ez is nagy akaraterőt igényel.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Tegyünk a 6 legveszélyesebb rizikófaktor ellen!

    A WHO nemrégiben megnevezte azokat a rizikófaktorokat, amelyek a négy legelterjedtebb krónikus betegség hátterében állhatnak. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológus, diabetológusa az egyén felelősségére hívta fel a figyelmet.

    Mítoszok és félreértések akadályozzák a daganatos megbetegedések megelőzését

    Az ESMO 2012-es Bécsben rendezett kongresszusán a daganatos megbetegedések megelőzéséért folytatott küzdelem volt a központi téma. A kongresszuson ismertetett tanulmányok kivétel nélkül rávilágítottak arra, mennyire nehéz megküzdeni bizonyos félreértésekkel, amelyek megkérdőjelezik, vagy legalábbis alulértékelik az életmódbeli faktorok fontosságát a daganatos megbetegedések prevenciójában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások