Az alma és a körte egyaránt veszélyes

MTI
megjelent:

Megcáfolva a korábbi megfigyeléseket, egy új vizsgálat bebizonyította, hogy az elhízás akár "alma-" (hasi), akár "körtealakú" (csípőtáji), mindenképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Noha évtizedeken át hitték, hogy a hasi elhízás veszélyesebb, az ERFC-vizsgálat - amelyet 220 szakorvos végzett el 17 országban - eredményei alapján nem bizonyosodott be, hogy egészségesebb volna a körtére hízott szervezet.

Köztudomású, hogy a túlsúly a szív- és érbetegségek, valamint a cukorbetegség és más betegségek egyik kockázati tényezője. Mivel korábban a szívroham főként férfiak haláláért volt felelős, ezért a statisztikai összefüggés azt sugallta, hogy az almatípusú elhízás fokozott szív- és érrendszeri kockázatot jelent.

Mára a statisztika kiegyenlítődött, sőt Európában több nő hal meg infarktusban és agyi érkatasztrófa következtében, mint férfi.

A kövérség minkét formában árt az egészségnek

A brit Lancet című folyóiratban megjelent tanulmányhoz 221 934 személy adatait elemezték. A csoport 58 százaléka élt Európában, 33 százaléka az Egyesült Államokban, a többiek Ausztráliában, illetve Japánban. Kiszámolták a résztvevők testtömeg-indexét (TTI - a kilogrammban mért testsúly osztva a méterben mért magasság négyzetével). Ennek optimális értéke 19-25 közötti, a 25-30-as index súlytöbbletet, a 30 fölötti érték elhízást jelent.

Az új vizsgálat eredményei azt bizonyították, hogy nincs értékelhető különbség az alma- vagy a körtetípusú között: a kövérség minden formában árt az egészségnek.

Társas kapcsolatok

Ahogy a zsír felszaporodik, egyre inkább elveszi a teret más szövetektől, szervektől. A kövér emberek kevésbé tudnak kényelmes testhelyzetet felvenni, rosszabbul mozognak, hamarabb kifulladnak, mint nem elhízott társaik. A lábak, a hát, az ízületek és az izmok túlterheltek, könnyebben megfájdulnak. A túlsúlyos vagy elhízott emberek emellett fokozott pszichés stressznek is ki vannak téve.
Miért kell kezelni az elhízást?>>

(MTI)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.