• Japán orrsprayvakcina a H5N1 ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Japán kutatók szerdán bejelentették, hogy kifejlesztettek egy olyan madárinfluenza elleni védőoltást, amelyet fájdalommentesen, orrspray formájában lehet beadni. A vakcinával kapcsolatos munka, a japánok szerint már az utolsó fázisban van.

    Az orron át adható oltás, különösen hasznos lehet a fejlődő országokban, ahol gyakran hiányoznak a feltételek az injekciós vakcinázáshoz.

    Az orrspray a bejelentés szerint, jól vizsgázott egereken és majmokon. Sőt, jól működött a H5N1 madárinfluenza-vírus különféle változatai ellen is. A japán kutatók szerint az oltásuk a vírus majdani mutációi ellen is védelmet nyújt. A vakcina ugyanis nem az egész immunrendszert mozgósítja a H5N1 vírus ellen, hanem csak a nyálkahártyák felszínének védekezőképességét erősíti meg.

    Hirdetések

    A japán kutatók 2010-re tervezik az orrspray embereken való klinikai kipróbálását, de felhívják a figyelmet, hogy még több évnek kell eltelnie, mire a mindennapi gyakorlatban is használható lesz a spray.

    Mindössze két nappal ezelőtt, hétfőn, egy másik japán kutatócsoport bejelentette, hogy olyan oltást fejlesztett ki a madárinfluenza ellen, amely a vírus később kialakuló mutánsaival szemben is védelmet nyújt. A ma létező vakcinák, csak a madárinfluenza jelenlegi formái ellen védenek, de bizonytalan, hogy mennyire maradnak hatásosak, ha a vírus átalakul.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-i adatai szerint, 2003 vége óta 235-en haltak meg H5N1-es madárinfluenzában. A vírus egyelőre csak extrém esetekben képes embereket is megfertőzni, de a tudósok attól félnek, hogy előbb-utóbb kialakul egy olyan mutációja, amely emberről emberre is terjed. Egy ilyen vírus világjárványt fog okozni, amelynek sok millióan esnek áldozatul.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az élet első influenzája meghatározza, hogyan reagálunk később a vírusra

    Az influenzával való első találkozás meghatározza, hogy a későbbiekben miként reagál az ember szervezete a vírusra - állapították meg amerikai kutatók.

    Madárinfluenza a szomszédban - Mekkora a veszély?

    A Duna deltavidékén fekvő apró faluban lévő baromfiállományt leölték, a területet pedig fertőtlenítették. A hatóságok szerint nem áll fenn a fertőzés terjedésének veszélye.

    A H5N1 vírus elváltozásokat okozhat az agyban

    Egérkísérletek azt mutatják, hogy a H5N1 vírus bejutott agyukba, ahol az emberi Parkinson- és Alzheimer-kórra emlékezető károsodást okozott - közölték memphisi kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent számában.

    Madárinfluenza: az ötödik haláleset idén Kínában

    A madárinfluenza vírusától halt meg hétfőn egy 18 éves fiatalember Kína délnyugati részén - jelentette be a kínai egészségügyi minisztérium. Ezzel együtt már öt ember halt meg idén Kínában a H5N1 vírustól, erősítve a félelmeket egy esetleges járvány kitörésétől.

    320 millió dollár a madárinfluenza ellen

    Az Egyesült Államok 320 millió dollárt (70 milliárd forint) ad a madárinfluenza elleni küzdelemre - jelentette be szombaton egy amerikai külügyi államtitkár, egy egyiptomi konferencián.

    Áttörés a madárinfluenza kezelésében

    A Hongkongi Egyetem kutatói eredményesen teszteltek egereken egy új gyógyszerkombinációt, amely remények szerint bevethető lesz embereken, ha a madárinfluenza világjárványt okoz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások