• Terjed a dengue-láz a csendes-óceáni térségben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Háromszor több áldozatot szedett a dengue-láz járvány 2008-ban az ázsiai, csendes-óceán térségben, mint a korábbi években - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    Tavaly 3255 ember halt meg a betegség következtében a délkelet-ázsiai, és dél-ázsiai országokban, valamint Észak-Koreában, Indonéziában és Kelet-Timoron. 2003-ban ez a szám 1202 volt. A betegség komoly közegészségügyi problémává vált, a járvány egyre gyakrabban üti fel a fejét a térségben - hangzott el a WHO ázsiai dengue-láz szakértőinek szingapúri tanácskozásán.

    Hirdetések

     Mi is a dengue-láz?


    A vérzéses dengue-lázban megbetegedettek esetében a halálozás kezelés nélkül eléri a 10 százalékot is. Vírusölő szerek nem állnak rendelkezésre, és védőoltás sincs még. Bővebben a dengue-lázról

    A malária után a dengue-láz a legelterjedtebb trópusi betegség. A szúnyogok csípésével terjed, tünetei a magas láz, fejfájás, erőteljes izom- és izületi fájdalmak. Vérzéses változata halálos kimenetelű.

    Megközelítőleg 2,5 milliárd ember veszélyeztet a Földön, ebből 1,8 milliárdan az ázsiai, csendes-óceáni térségben élnek. A becslések szerinti évi 230 millió fertőzöttből 2 millió betegnél, főként gyerekeknél alakul a vérzéses láz.

    Megkezdődött az oltóanyag klinikai tesztje

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A WHO kidolgozott egy stratégiai tervet az ázsiai, csendes-óceáni térségre. Az oltóanyag előállító Sanofi Pasteur cég közölte, hogy februárban megkezdődött, egy gyerekek részére előállított dengue-láz elleni oltóanyag klinikai vizsgálata.

    A hónap elején Dél-Amerikában is dengue-láz riadót fújtak, csak Bolíviában február végéig 18 halálos áldozatot szedett a betegség.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

    Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

    Gyomorpanaszok, hasmenés - Hasznos tanácsok

    Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni?

    Utazók hasmenése

    Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.

    Jó tudni, ha trópusi területre utazik - A malária tünetei, kezelése és megelőzése

    A malária napjainkban is a világ legtöbb áldozatot követelő megbetegedése. Amennyiben a beteget nem kezelik, életveszélyes agy- és vesekárosodást szenvedhet.

    A sárgaláz

    A sárgaláz vírusa Afrikában és Dél-Amerikában terjedt el, elsősorban mezőgazdasági, illetve erdős területeken. A betegség nem ritkán halálos kimenetelű.

    Zika-láz - Baktériummal beoltott szúnyogokkal állítják meg a dengue lázat és a Zika-lázat Vietnamban

    A Zika-láz és a dengue láz terjedését is meg lehet gátolni azzal az új módszerrel, amelyet Vietnamban alkalmaztak tudósok: a Wolbachia nemzetségbe tartozó baktériummal oltották be a Zika-lázat terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok lárváit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA