Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

szerző: M. Á. - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus frissítve:

Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek.

Egészségügyi tanácsok az Oroszországba utazóknak

A 2018-as FIFA Világbajnokság Oroszország 11 városában kerül megrendezésre június 14. és július 15. között. A szurkolóknak, elutazásuk előtt, érdemes tájékozódniuk az utazási céljukra vonatkozó egészségügyi kockázatokról és megtenniük a szükséges óvintézkedéseket a betegségek, balesetek elkerülése vagy minimalizálása érdekében.

Az alábbi veszélyek kerülhetnek szóba:

  • Magas hőmérséklet: Mit tegyek, ha nagyon meleg van kint? Először is érdemes sok (alkoholmentes) folyadékot inni. Nem szabad nagymennyiségű koffein-, alkohol- és cukortartalmú innivalót fogyasztani, mert így megnöveljük a kiszáradás, túlmelegedés kockázatát. Senkit se hagyjunk zárt, parkoló járműben. Öltözékünk legyen laza, kényelmes és élénk színű.
  • Rovarok és vadon élő állatok által terjesztett betegségek: Oroszországnak vannak olyan területei, ahol rovarok – főként moszkitók és kullancsok – által terjesztett betegségek is előfordulhatnak. Érdemes gondoskodnunk a rovarcsípés elleni védelmünkről, különösen éjszaka, vagy amikor éppen a természetben járunk. Viseljünk hosszú ujjú ruhát. Alkalmazzunk rovarriasztót bőrünkön vagy ruhánkon a riasztón lévő használati utasítás mentén, figyelembe véve a szer hatásának időtartamát. Ha egyszerre használjuk a rovarriasztót, valamint a naptejet, akkor érdemes az utóbbit először alkalmazni és csak utána az előbbit. Érdemes kerülni a kontaktot a vadon élő állatokkal, harapásuk esetén ugyanis fennáll a veszettség kialakulásának veszélye.
  • Vakcinával megelőzhető betegségek: Az Oroszországba való utazás előtt nem kötelező beoltatnunk magunkat, ugyanakkor ajánlott. Ugyanis akár hepatitisz A és B betegséget is elkaphatunk, amennyiben nem oltattuk be magunkat.
  • Szexuális úton terjedő betegségek: Bárhova is utazunk, mindig fennáll a szexuális úton terjedő betegségek kockázata, amennyiben olyan programot választunk magunknak. Ilyen betegség a HIV, a szifilisz, a tripper, a herpesz, a hepatitisz B, C, a chlamydia és egyéb szexuális úton terjedő betegségek. Mindig ügyeljünk az óvszer rendszeres és megfelelő használatára, különösen, ha prostituált, homoszexuális vagy kábítószerrel gyakran élő a partnerünk.
  • Folyadék és étel által terjedő betegségek: A tömeget vonzó eseményeken megnő a gyomor- és bélrendszeri megbetegedések kockázata, ezért ajánlott odafigyelnünk a bizonytalan eredetű étel, ital által okozott betegségek megelőzésére is a világbajnokság idején. Az étel elfogyasztása előtt mindig mossunk kezet. Győződjünk meg arról, hogy az étel alaposan megvan-e sütve és melegen tálalják-e. Óvakodjunk a nyers élelmiszerektől, kivéve a hámozható zöldségeket, gyümölcsöket. Továbbá óvakodjunk az olyan büféktől, áruházaktól, éttermektől és utcai étkezdétől, amelyek nem tartják melegen vagy éppen hűtőben/fagyasztóban az ételt.
  • Habár Oroszországban fogyasztásra alkalmas a csapvíz, mégis inkább a palackozott vizet ajánljuk felhasználásra.

Mit tegyek hasmenés esetén?

A hasmenés az egyik leggyakoribb probléma, amely hányingerrel, hányással, lázzal, hasi görcsökkel járhat és általában lejárt szavatosságú vagy szennyezett ételtől, italtól alakulhat ki. A hasmenés kialakulását követően ajánlott forralt, hőkezelt vagy palackozott vizet fogyasztani vagy éppen húslevest. Kerüljük a kávét, a cukros, valamint alkoholos italokat. Az orvosi szénen kívül lehetőleg mellőzzük a hasfogó gyógyszerek szedését. Ezek leállítják a bélműködést és végső soron gátolják a kórokozó kiürülését. Azonnal orvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha a bélmozgások gyakorivá válnak és a széklet nagyon vizes vagy véres.

Dohány, alkohol és a közúti biztonság

A nagy nemzetközi összejövetelek alkalmával az emberek könnyebben gyújtanak rá vagy kerülnek alkohol, vagy drogok hatása alá.

Oroszországban tilos a beltéri munkahelyen, a beltéri nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközön (ebbe beletartoznak a vonatok is) való dohányzás.

Az 55 év alatti halálesetek nagy részét leginkább közlekedési balesetek okozzák. Vezessen óvatosan, tartsa be a sebességhatárokat és mindig csatolja be biztonsági övét! Alkoholos befolyásoltság alatt tilos gépjárművet vezetni.

Hazatérés

Ha hazatérésünk alkalmával lázasak vagyunk, vagy elhúzódó hasmenésünk van, érdemes mihamarabb felkeresni kezelőorvosunkat és jelezni, hogy Oroszországban voltunk.

Ha védekezés nélküli szexuális aktusban volt részünk, akkor nagy esélye van annak, hogy HIV vagy egyéb nemi úton terjedő betegséggel fertőződtünk meg. Ilyenkor mindig érdemes elvégezni az ezzel kapcsolatos tesztet.

Oroszországból tilos az állati eredetű termékek behozatala

Oroszországból a labdarúgó világbajnokság ideje alatt is tilos minden hús- és tejtermék behozatala hazánkba. A tilalom mennyiségtől független, tehát még a legkisebb, magán fogyasztásra szánt mennyiségű élelmiszert is elkobozzák az utazóktól. - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A tiltás egyik – de nem kizárólagos – oka az Oroszországban is előforduló afrikai sertéspestis (ASP) betegség. Az ASP miatt egyébként sertéshúst és abból készült terméket nem csak innen tilos behozni jelenleg, hanem minden olyan ún. harmadik országból, vagy EU-s területről (pl. Zlín környéke, Duna-delta, Szatmár megye stb.), ahol a betegség előfordul.

Fontos, hogy a sertéshús mellett az egyéb állatfajokból származó állati eredetű termékek is behozatali tilalom alá esnek, ugyanis, ezek is szerepet játszhatnak egyéb, szintén súlyos gazdasági kárral járó betegségek terjesztésében (például ragadós száj-, és körömfájás betegség).

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
M. Á., euro.who.int, portal.nebih.gov.hu
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.