Súlyos szembetegségekkel állhat összefüggésben a Zika-vírus

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Brazíliában több mikrokefáliával született csecsemőnél tapasztaltak látást fenyegető rendellenességeket is, amelyek feltételezhetően a Zika-vírussal való méhen belüli fertőzéssel hozhatók összefüggésbe – derült ki a JAMA Szemészet által publikált tanulmányból.

A Zika-járvány 2015 áprilisában tört ki Brazíliában, ahol hat hónappal később szokatlanul megnőtt a mikrokefáliával született újszülöttek száma. 2016 januárjában a brazil egészségügyi minisztérium 3174 mikrokefáliás újszülöttről számolt be.

A Federal University of Sao Paulo kutatói Rubens Belford Jr. vezetésével 29, a Zika-fertőzés miatt mikrokefáliával született újszülött szemészeti adatait vizsgálták. A 29 anyából 23 (79.3%) észlelte magán a terhesség során a Zika-vírus jeleit és tüneteit, beleértve a bőrkiütést, lázat, ízületi fájdalmat, fejfájást és viszketést. A 23 anyából 18 (78.3%) az első trimeszterben tapasztalta a tüneteket.

A látást is fenyegeti a Zika

A 29 vizsgált csecsemőből 10-nél diagnosztizáltak szemészeti rendellenességet, 7 gyermek esetén mindkét szemen tapasztaltak valamilyen abnormalitást, melyek közül a leggyakoribb a fokális retina pigmentfoltozódás és a retina sorvadása volt, több esetben szemidegi rendellenességeket is tapasztaltak.

A tanulmány szerzőinek elmondása szerint kutatásuk segíthet a klinikai gyakorlat javításában, hiszen a mikrokefáliás csecsemők többségének van szemészeti elváltozása, így rendszeres szemészeti vizsgálattal kell mielőbb azonosítani a rendellenességeket. A magas kockázatú területeken, mint Dél-Amerikában, Közép-Amerikában és a Karib-térségben pedig a szemészeknek tisztában kell lenniük a Zika-vírussal összefüggő szemészeti szövődményekkel.

A JAMA ugyanezen számában más szakértők kommentárja szerint a közelmúltban mikrokefáliával született csecsemőknél tapasztalt chorioretinális hegesedés és más szemészeti rendellenességek oka csak vélelmezhetően a Zika-fertőzés, hiszen a mikrokefáliának lehetnek genetikai, metabolikus, kábítószerrel összefüggő okai is, vagy olyan perinatális problémák, mint a hipoxia, alultápláltság vagy fertőzés.

Emellett hangsúlyozzák, hogy a mikrokefália Zika-vírussal történő asszociációja csak feltételezett, hiszen a vírus kitörésének idején még nem volt döntő értékű szerológiai teszt Brazíliában. Hasonlóképpen vélelmezettnek gondolják a szemkárosodások és a vírus társítását.

(WEBBeteg - Cs. K., sciencedaily.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.